Baka med gelfärg
Lär dig grunderna till färgsprakande bakning med vår färgguide, och sätt färg på din smörkräm, glasyr eller kaksmet. Genom att tillsätta Dr. Oetker gel colours i ditt bak kan du skapa färgglada skapelser som imponerar på gästerna. Färgsätt smörkrämen, tillsätt några droppar färg i kaksmeten eller baka maränger i regnbågens alla färger. Kombinera favoritkakan och favoritfärgen gör bakningen både rolig och personlig. Endast fantasin sätter gränser…
Vill du veta mer om hur du färgar in ditt bakverk? Här förklarar vi grunderna och lite därtill.

I den här guiden används:
- Dr. Oetker gel colours
- Bunke eller skål att blanda ingredienser och färg i.
- Slickepott eller sked att röra och blanda färg och ingredienser med.
- Bakmått för att mäta upp rätt mängd färg
- Spritspåsar om du ska göra glasyr eller frosting
- Handskar för att förhindra att du får färg på händerna.
Vad är gelfärg?
Gelfärg hjälper dig att färga kaksmet utan att påverka vare sig konsistens eller smak, vilket ger dig mer flexibilitet och kontroll på din bakning. Genom att blanda olika gelfärger kan du få i princip vilken färg du vill på ditt bakverk.
Är gelfärg samma som hushållsfärg?
Gelfärg skiljer sig något från hushållsfärg eller karamellfärg som det också kallas. Först och främst är den smaklös även i stora mängder vilket inte alltid är fallet för hushållsfärg. Dessutom kan gelfärg också ge en skarpare färg.
7 sätt att använda gelfärg i bakning
1. Gelfärg i smörkräm
I stället för att använda choklad eller puréer för att färga smörkräm kan du tillsätta lite gelfärg. Tillsätt gelfärgen när du har blandat samman smör och socker, och ge färgen lite tid att riktigt sjunka in. Ett supertips för en djupare färg är att klä in smörkrämen i plastfolie och låt den vila i 1-2 timmar eller natten. Eller så kan du micra den färgade smörkrämen i 10 sekunder så utvecklas färgen snabbare. Låt smörkrämen vila en stund för att få det djup som du önskar på färgen. Använd vår guide till hjälp.
Röd: 20 droppar per 25 g glasyr
Blå: 10 droppar per 25 g glasyr
Gul: 20 droppar per 25 g glasyr
Grön: 30 droppar per 25 g glasyr
Orange 50 droppar per 25 g glasyr
Rosa: 50 droppar per 25 g glasyr
Violett: 30 droppar per 25 g glasyr
Svart: 1 tub per 25 g glasyr
Lär dig mer om hur du går tillväga för att göra den bästa smörkrämen i avsnittet Buttercream
2. Gelfärg i kaksmet
Med gelfärg kan du baka kakor och tårtor i livfulla färger. Ett bra exempel på det är att baka en imponerande Regnbågstårta
För att färga kaksmet, dela först smeten i olika skålar om du vill använda flera färger (annars behåller du allt i en skål). Blanda ner önskvärd mängd gelfärg i smeten – droppe för droppe – tills du får rätt nyans. Tänk på att doseringen skiljer sig mellan olika färger och du kan behöva addera olika antal droppar – vanligtvis kan du avgöra mängden bara genom att titta på smeten. Här kommer en liten guide för dosering när du ska baka regnbågstårta:
Röd botten: 40 droppar
Violett botten: 50 droppar
Blå botten: 50 droppar
Grön botten: 60 droppar
Gul botten: 40 droppar
Rosa botten: 25 droppar
3. Gelfärg i choklad
Vill du skapa färgsprakande chokladdekorationer? Några droppar gelfärg kan göra underverk för dina chokladskapelser såsom i receptet på Chokladbräck till Påsk
När chokladen är smält tillsätter du bara 2-3 droppar av valfri gelfärg och blandar runt. Du behöver bara litegrann när det gäller choklad jämfört med kaksmet så var lite varsam i doseringen. När du har tillsatt några droppar blandar du och kontrollerar nyansen. Tillsätt eventuellt fler droppar för att göra nyansen djupare och mer intensiv. Supertips: Använd vit choklad för riktigt framhäva färgen. Vit choklad fungerar bättre som en bas för färgning än vad exempelvis mjölk- och mörk choklad gör.
4. Gelfärg i fondant
Utgå ifrån ett paket Dr. Oetker Fondant Icing och knåda den för att göra den mjuk och följsam. Platta ut fondanten och tillsätt några få droppar gelfärg på toppen. Vik fondanten över färgen för att omsluta den. Knåda därefter fondanten varsamt tills färgen är jämnt inarbetad. Det behövs endast några droppar färg för att färga in fondant. Starta med några enstaka droppar och knåda in dessa. Om du vill ha en ännu djupare nyans upprepar du proceduren.
För att verkligen ge liv åt färgerna och låta de utvecklas kan du klä in din infärgade fondant i plastfolie och låta vila 1-2 timmar eller över natten. Du kan också micra fondanten i 10 sekunder för att färgen ska intensifieras snabbare.
5. Gelfärg i maräng
Att färga maräng med gelfärg kräver en lite annan teknik. När du har vispat marängen styv och blank vänder du ut och in på en spritspåse och målar den med gelfärg. Använd olika spritspåsar till olika färger. Vänd sedan tillbaka påsarna och fyll med marängsmet. Sedan är det bara att spritsa ut maränger som du brukar – pressa från en 2 cm höjd över bakplåten och släpp sedan innan du drar upp för att bilda de vackra topparna – för fantastiska färgglada maränger.
Träna på spritstekniken och prova receptet på Monstermaränger
6. Gelfärg i vispad grädde
Att tillsätta gelfärg i vispad grade är superlätt och effektfullt. När du vispat grädden toppig tillsätter du några få droppar valfri gelfärg. Om du vill använda mer än en färg – delar du bara upp grädden först i lika många skålar som antalet färger.
När du droppat i färgen fortsätter du bara vispa så att färgen blandas jämnt.
7. Gelfärg i drinkar
Gelfärg kan inte bara användas i bakning utan går också utmärkt att använda för att sätta färg på drinkar. Krämiga mjölkbaserade (eller växtbaserad mjölkdryck) fungerar bäst, varför inte en färgsprakande milkshake? Tänk less is more och tillsätt några få droppar färg till en början och rör seda om så att gelfärgen blandas jämnt. Upprepa tills du får den färg du önskar.
Vanliga frågor om gelfärg och bakning
Hur tvättar man bort gelfärg från huden?
Om du får gelfärg på fingrarna, doppa en trasa i vatten och Dr. Oetker Bikarbonat och gnugga bort färgen. Vi rekommenderar dock att du alltid använder handskar när du använder gelfärg.
Kan du blanda gelfärger?
Ja, det går alldeles utmärkt att blanda våra gelfärger för att få fram nya färger. Genom att variera mängden kan du få fram mängder av olika nyanser. Tipset är att börja med en liten mängd av varje färg för att sedan gradvis öka doseringen tills du får önskad nyans. Var modig och experimentera!
Kan gelfärg blekna?
Om förpackningen öppnats kan gelfärg med tiden blekna då den utsatts för ljus, luft eller temperaturskiftningar. Dessa yttre faktorer kan ha en viss påverkan på färg och konsistens. Det bästa är att använda en nyöppnad tub med gelfärg för att säkerställa bästa resultat.
Är gelfärg vegansk/vegetarisk?
Många av våra Dr.Oetker gelfärger kan användas av både vegetarianer och veganer, men dessa är ett undantag:
Röd
Rosa
Violet