Hoppa till huvudinnehåll

.

Fault line cake

I detta avsnitt: Vad är egentligen en Fault line cake? Vi reder ut begreppet och tipsar om hur du enkelt lyckas med den trendiga tårtteknik.

Fault line cake

Vad är en Fault line cake och hur gör man?

Plötsligt svämmade flödena över med tårtor som verkar ha spruckit på mitten. Det handlar om en ny teknik för att dekorera tårtor kallad ”fault line”. Fault line tårtor är en utveckling av Geode tårtan där man har skurit bort en del av tårtan för att skapa en krackelerad effekt. I Fault line tårtan behålls hela tårtan intakt men däremot bygger man på ett extra lager runtom ”sprickan” för att på så vis ge effekten av att tårtan har öppnat sig.

Fault line cake tekniken är inte så svår som man kan tro och när grunderna väl sitter kan du släppa lös kreativiteten. I exemplet har vi fyllt skarven med strössel men du kan säkert hitta på andra sätt att leka med linjen.

Höga bottnar är att föredra när du ska bygga upp din fault line cake. I exemplet på bilden har vi gjort 4 bottnar som är 18 cm i diameter. Dessutom behövs rikligt med smörkräm och i detta fallet rikligt med strössel. Bra redskap är ett snurrande tårtfat, en tårtskrapa och eller en palett.

När din tårta är monterad med fyllning låter du den vila en stund i kylskåp. När tårtan är redo brer du ett lager smörkräm runt midjan på tårtan där din fault line ska vara, den behöver inte vara jämn för det kommer ändå inte synas.  Ett tips kan vara att placera tårtan i en plastlåda innan du börjar dekorera. På så vis kan du fånga upp och återanvända allt strössel som dröser ner på sidorna. Lägg på strösslet runtom tårtan med hjälp av handflatan. Det behöver inte bli perfekt. Strössel som hamnat fel kan du skrapa bort med en tårtskrapa. Låt gärna tårtan vila en halvtimma i kylen så att strösslet sätter sig ordentligt innan du fortsätter.

Nu är det dags att bygga på med smörkräm runtom. Använd en vinkelpalett och lägg ett tjockare lager med smörkräm runtom ovanför och under strösselkanten. Tricket är att inte göra kanterna raka eftersom du ska få den där krackelerade effekten. Lägg även ett lager smörkräm på toppen av tårtan. Använd en skrapa och släta försiktigt ut krämen och dra av eventuellt överflöd. Ställ sedan tårtan kallt så att krämen sätter sig.

Vill du lära dig mer om smörkräm? Spana då in vårt avsnitt där vi lär dig göra den perfekta marängsmörkrämen! I shoppen hittar du alla redskap du behöver för att lyckas med din Fault line cake. Vi har alltifrån paletter till läckra strösselmedleyn.