Hoppa till huvudinnehåll

.

Ombre cake

I det här avsnittet fokuserar vi på Ombre cakes och förklarar grunderna till den effektfulla dekorationen.

Ombre cake

Ombre cakes trenden är på inget sätt ny - men det klassiska sobra uttrycket i dekorationen gör tårttekniken tidlös och ständigt intressant. Dekorationstekniken lämpar sig bäst på en hög tårta och med smörkräm. Ta gärna en titt på vårt avsnitt Buttercream om du vill lära dig mer om smörkräm. 

Begreppet ombre kommer av franskans ord för skugga och innebär att man lägger en mörk ton i botten som successivt ljusnar mot toppen.  När man talar om Ombre cakes kan man antingen mena tårtor där bottnarna är färgade enligt denna princip eller glasyren - eller både och. 

För att klä en tårta med ett ombrefärgat täcke utgår du ifrån en smörkräm som du delar upp i flera skålar och färgar. Hur många färgnyanser avgörs av hur hög tårta du har. Ju fler färger du har desto mindre blir kontrasten så på så vis styr du själv effekten. Tre-fyra nyanser kan vara lagom för en tårta som på bilden.

Bra redskap att ha hemma är en roterande tårbricka, spritspåsar, en stor rund tyll, en vinklad palett samt en bred tårtskrapa.

Använd en pastafärg eller gelfärg för att färga smörkrämen då du inte vill att den ska bli för vattnig. Förbered sedan spritspåsar till de olika färgerna och använd en stor rund spritstyll.

Ombre cake - så här gör du

  1. Innan du börjar spritsa, lägg ett lager av den ljusaste smörkrämen på toppen av tårtan. Det behöver inte bli perfekta kanter eftersom du putsar till det mot slutet av dekoreringen.
  2. Spritsa nu den mörkaste smörkrämen runt bottendelen av tårtan, antalet varv bestämmer hur mycket av tårtan som ska ha den mörka nyansen. Fortsätt sedan med den näst mörkaste och så vidare tills tårtan är täckt runtom med smörkräm. 
  3. Nu är det dags att jämna till finnishen. Börja med att släta ut smörkrämen med hjälp av paletten. Gör rent paletten emellanåt så du blir av med överflödig kräm. Använd sedan tårtskrapan och tryck den mot tårtan medan du roterar brickan så att du får en slät finnish runtom. Ställ tårtan att vila i kylen så att smörkrämen hinner sätta sig innan servering.