Mjukt eller rumsvarmt smör
Mjukt och rumsvarmt smör är två begrepp som vi ofta slänger oss med när det kommer till bakning. Men vad menar man egentligen med de båda begreppen och är det egentligen någon skillnad?
Lär dig hur du gör smöret mjukt. Vi förklarar vad mjukt smör är och varför det används och tips på snabba genvägar när du har bråttom.

Mjukt smör är en nyckelingrediens i många av våra recept, och som du redan vet så är det viktigt att man följer ett bakrecept till punkt och pricka. Slarvar du och smöret är för kallt kommer inte ingredienserna binda ordentligt och slutresultatet kommer att påverkas negativt.
Så, hur mjukar du smöret? Här har vi samlat några tips och tricks som är bra att känna till. Vi kommer att berätta hur du snabbt får smöret mjukt med några olika metoder och vi kommer också lära dig hur man vet att smöret är så mjukt som det ska.
Hur får man mjukt smör snabbt?
Smör mjuknar om det får stå i rumstemperatur i 45 till 60 minuter. Men om du har bråttom och har missat denna förberedelse finns det några sätt att snabba på processen. Här är våra bästa tips för mjukt smör snabbt.
Kavelmetoden
• Börja med att lägga smöret mellan två stora ark bakplåtspapper.
• Pressa smöret med hjälp av en kavel.
• Kavla ut smöret som om det var en pajdeg.
• När smöret är ca 6 mm tjockt avlägsnar du smöret från pappret.
Vattenbadet
• Skär det kalla smöret i kuber.
• Fyll en skål med ljummet vatten och lägg i smörkuberna.
• Låt kuberna ligga i circa 10 minuter för perfekt mjukt smör.
Mikrovågsugnsmetoden
• Fyll en mikrougnssäker skål med en halv liter vatten.
• Mikra den i 2 minuter tills vattnet är hett.
• Lägg smöret i en värmetålig skål eller på en tallrik.
• Lyft ut vattenskålen från mikrovågsugnen.
• Ställ in smöret och stäng luckan.
• Smöret kommer att mjukna på cirka 10 minuter av eftervärmen.
Varför ska man använda mjukt smör?
Smör är en viktig byggsten i många bakrecept. De flesta recepten kräver rumstempererat eller mjukt smör och det är viktigt att detta följs för att resultatet ska bli bra.
Baka med kallt smör, kan resultera i en alltför kompakt tårta, oljiga muffins, grynig frosting och klumpig cheesecake. Att lusläsa receptet är vårt bästa baktips här: om receptet säger att smör och ingredienser ska vara rumstempererade, då vill du inte slarva med det!
Mjukt eller rumstempererat smör?
Rumstempererat smör är faktiskt kallare än man tror. Vid 18°C kan det kännas kallt mot huden. Den exakta temperaturen är beroende av yttre faktorer, som exempelvis var du bor.
Du behöver vara uppmärksam på skillnaden mellan mjukt och rumstempererat smör. En del recept som kräver rumsvarmt smör blir sämre med mjukt smör – tårtbottnar exmepelvis tenderar att bli för kompakta om smöret är för mjukt. Andra recept kan i å andra sidan kräva mjukt smör.
Har du ont om tid kan du använda dig av någon av tidigare nämna metoder för att göra smöret redo att användas.
Supertips för att få smöret mjukt
• Se till att alla ingredienser och redskap är rumstempererade för bäst resultat. Till och med en skål eller kniv som är för kall eller varm kan påverka resultatet. Rumstemperatur är en bra start i de allra flesta fall.
• Du vet att ditt smör är tillräckligt mjukt om det drar in sig något när du petar på det. Ditt finger ska inte kunna borra sig igenom hela smörbiten – gör det det har smöret blivit för mjukt. Ditt mjuka smör ska inte heller visa tecken på att smälta, tappa fukt eller bli oljig.
Fler användbara baktips
Med smör som är mjukt på rätt sätt kan du baka underverk. Behöver du lite mer tips och råd på vägen mot att bli en bakexpert? Då ska du spana in våra andra artiklar under temat Baksnack. Här finns flera artiklar på olika teman och med tips som hjälper dig på traven oavsett vilken nivå du befinner dig på. Lycka till med bakningen!