Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(12)

Äppelmunkar

Vote
(12)

Räcker till 24 st cirka

Räcker till...

24 st cirka

Ingredienser

Så gör du

  • 1 paket jäst 50 g
  • 5 dl ljummen mjölk 37 grader
  • 150 g smör eller margarin
  • 2 ägg
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 dl socker
  • 1 liter Kungsörnen kärnvetemjöl med fullkorn (600 g)
Fyllning och garnering
  • äppelmos
  • mald kanel
  • smält smör
  • strösocker
  1. Smula ner jästen i en degbunke, häll över mjölken och rör om.

  2. Klicka i fettet och tillsätt de lätt uppvispade äggen, socker och salt. Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen.

  3. Arbeta degen tills den känns smidig. Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter. Knåda degen smidig på lätt mjölat bakbord.

  4. Dela degen i fyra lika stora delar. Kavla ut varje del till en rektangulär kaka, ca 1 cm tjock. Markera rundlar på ena halvan av kakan med ett dricksglas, ca 6 cm i diameter.

  5. Klicka ut ungefär 1 tsk äppelmos på varje rundel och pudra över lite kanel. Vik över andra halvan av degen och tryck med dricksglaset ut dubbla rundlar till bullar.

  6. Lägg bullarna på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa ca 30 min under bakduk. Grädda mitt i ugnen i 225°C, 8–10 minuter. Pensla bullarna med smält smör och vänd dem i strösocker när de svalnat något.

    Tips! Munkarna är lika goda med fyllning av hallonsylt och de går bra att frysa utan garnering.