Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(15)

Baked Doughnuts

Tillagningstid, sammanlagt 1,5 timme.

Vote
(15)

Räcker till 20 st

Räcker till...

20 st

Ingredienser

Så gör du

  • 3,2 dl ljummen mjölk
  • 50 g färsk jäst
  • 30 g smält smör
  • 150 g socker
  • 1 msk Vaniljextrakt
  • 1/2 tsk kanel
  • 1/8 tsk salt
  • 2 st ägg
  • 625 g mjöl
Glasyr
  • 200 g florsocker
  • några droppar mjölk
  • några droppar rosa konditorfärg
  1. Värm smör och mjölk i mikro i en minut.

  2. Häll smöret i en vispskål (gärna en köksmaskin) tillsammans med färsk jäst.

  3. När jästen lösts upp tillsätts socker, ägg, kanel, vanilj och salt. Blanda väl med en slev.

  4. Blanda in mjölet väl och fäst en degkrok på köksmaskinen. Blanda samman till en deg.

  5. Lägg degen på en mjölad köksbänk. Arbeta degen lite tills den blir en rund boll.

  6. Lägg degen i en skål som är smord med smör eller lite olja. Lägg över en bakduk och låt den vila i minst en timme eller tills degen har jäst till dubbel storlek.

  7. Kavla ut degen till ca 1,2 cm tjocklek.

  8. Använd ett runt kakmått, en donut cutter eller ett glas för att trycka ut runda formar.

  9. Lägg rundlarna på en bakpappersklädd plåt. Tryck ut en mindre ring i mitten av varje rundel. Anledningen till att jag gör detta först när de ligger på plåten är för att de ofta blir lite deformerade om man flyttar de i efterhand.

  10. Täck över med en ren kökshandduk och låt jäsa i ca 45 minuter till.

  11. När de är färdigjästa gräddas de i 190 grader i ca 8 minuter.

  12. Eftersom jag vill ha mina i rosa gör jag en glasyr av florsocker, mjölk och rosa konditorfärg som jag doppar donutsen i.

  13. Dekorera dem med lite vita minipärlor.

  14. Om du inte tycker om glasyr kan du penska donutsen med litte varmt smör och doppa dem i kanel och socker.