Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(10)

Godaste chokladfondanten

Mitt absoluta favoritrecept!

Ett väldigt bra tips för att lyckas med sin chokladfondant är att provgrädda en innan gästerna anländer så du vet hur de kommer att bete sig i ugnen. Detta är också en väldigt användbar ursäkt när de frågar dig varför du sätter i dig en hel chokladfondant innan middagen....

Den måste ätas färsk! Som allra bäst är den 3-5 minuter efter gräddning. :-)

Vote
(10)

Räcker till 4-5 chokladfondanter

Räcker till...

4-5 chokladfondanter

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 100 g smör
  • 150 g mörk choklad (helst 70%)
  • 2 st ägg
  • 2 st äggulor
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 msk vetemjöl
  • smör+socker till formarna
  • Smält smöret i en kastrull. Bryt ner chokladen i bitar och låt den smälta i smöret. Ta bort från plattan och låt svalna.

    Vispa ihop ägg, gulor och socker i en bunke. Vispa även ner mjölet. Blanda därefter ner chokladen+smöret i äggblandningen. Rör tills smeten blivit slät och blank. 

    Smörj fyra-5 bruleeformar med smör. "Bröa" med strösocker för att få en finare yta. Fördela smeten i formarna . 

    Hit kan du förbereda dagen innan servering och sen låta dem stå i kylen över natten.

    Precis innan servering:

    Sätt ugnen på 225 grader. Ställ in formarna. Låt de vara inne i ca 8-12 min beroende på storlek och vilken ugn som används. 

    När de har stannat på kanterna men fortfarande är obakade i mitten är de färdiga. Kom ihåg att passa dem noga och håll koll på dem.

    När du tagit ur dem ur ugnen så låt de stå i ca 3 min. Välv sedan upp dem på tallrikar (är inte nödvändigt). Lättast är om du lägger tallriken på formen och vänder alltihop.