Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(2)

Granatäppeltartletter med kanelkola!

Sprött skal av mördeg, seg kanelkola och syrliga, krispiga granatäppelkärnor! Hole in one!

Fikaplaneten

Vote
(2)

Fri från

Nöt & mandelfritt

Nöt & mandelfritt

Räcker till 6 st

Räcker till...

6 st

Kategorier
Tillfälle Jul
Näringsvärde Nöt & mandelfritt

Ingredienser

Så gör du

Mördeg:
  • 100 g smör , kallt
  • 1 dl florsocker
  • 3 st äggulor
  • 3 1/3 dl vetemjöl
  • 1 ägg , lätt uppvispat
Kanelkola:
  • 100 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 3 st kanelstänger
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 st granatäpple , urkärnat
Mördeg:
  1. Sätt ugnen på 170 grader.
  2. Vispa smör och florsocker med elvisp ca 3-4 minuter.
  3. Sänk hastigheten och vispa ned äggulorna.
  4. Arbeta ned mjölet.
  5. Kavla ut degen tunt och klä dina tartlettformar (8 cm i diameter), du kan även göra en stor paj (22 cm i diameter).
  6. Ställ i frysen ca 10-15 minuter för att undvika att kanterna sjunker i ugnen.
  7. Pensla med ägg och grädda ca 15-20 minuter.
Kanelkola:
  1. Koka upp smör, vispgrädde, socker, sirap och kanelstänger till ca 122-124 grader (har du ingen termometer kan du göra kulprov, den ska vara ganska fast- ju högre temperatur, desto hårdare blir den), rör så lite som möjligt.
  2. Ta av kolan från spisen, fiska upp kanelstängerna med en gaffel och tillsätt flingsalt. Låt svalna något innan du häller i tartlettskalen. Strö över granatäppelkärnor.
  3. Låt stå i kylskåp minst 1 timme innan servering.