Ljuvliga äppelbakelser
En maffig och samtidigt fräsch äppelbakelse, med både saftig sötma och härlig crunch
Räcker till 18-30 stycken beroende på storlek
18-30 stycken beroende på storlek
Ingredienser
Så gör du
Äppelkompott
- 4 stycken fina äpplen Gärna lite syrliga!
- 3 msk smör
- socker
- kanel
Kakbotten
- 200 gram smör
- 1½ dl brun farin
- 1 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- en skvätt pressad citron
- 4 stycken ägg
- 4 dl mjölk
- 8 dl vetemjöl
- 4 tsk bakpulver
- ½ tsk salt
Havrekrisp
- 150 gram smör
- 4 dl havregryn
- 1½ dl socker
- 2 dl vetemjöl
På toppen
- 1 dl sötmandel
Kärna ur äpplena och skär dem i små bitar (ca 1 cm). Stek dem i smör i en gryta så de blir lite mjukare, tillsätt socker och kanel så det smakar gott. Ställ undan för att svalna.
Gör kakbotten: Vispa ihop smör (rumsvarmt), farinsocker och strösocker. Tillsätt vaniljsocker, pressad citron samt äggen medan maskinen fortsätter vispa. Häll i mjölken, vispa slätt.
Blanda mjöl, bakpulver och salt och häll i. Rör om (kör inte med maskinen utan rör med en slickepott) till en slät smet. Tillsätt de något avsvalnade äppelbitarna och rör ihop allt snabbt.Jag använda stora aluminiumformar, det blev perfekt. Behövde inte smörja dem eller nåt, jag bara hällde i smet i varje (18 stycken), upp till två tredjedelar.
Sen gjorde jag krispet: Rör ihop alla ingredienserna, nyp ihop dem med fingrarna till en smulig massa. Fördela smuldegen i formarna, över smeten.
Hacka mandeln grovt med en kniv, fördela det över krispet i formarna.Grädda i 175 grader, strax under mitten i ugnen, i 25-30 minuter (kolla när färgen är fin, då är det klart).
Servera gärna med vispad grädde med generöst med vaniljsocker i, samt valfria bär till.