Ingredienser
Så gör du
- 125 g vetemjöl
- 75 g Odense marsipan
- 1 msk florsocker
- 1 krm havssalt
- 100 g smör
- 1 st ägg
- 1 st citron saft och rivet skal
- 1 st ägg
- 1 st äggula
- 1 dl socker
- 50 g smör
- 1 st gelatinblad
Topping
- florsocker
Sätt ugnen på 200°
Arbeta samman riven marsipan, mjöl, smör, socker och salt till en smulig massa. Tillsätt ägget och arbeta samman till en deg.
Kavla ut degen, ca 3 mm tjock. Stansa ut rundlar och dela dem på hälften.
Pensla med äggula och pudra lite florsocker på varje halvmåne. Baka av i ugnen ca 8-10 minuter tills de får en gyllenbrun färg.
Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten.
Lägg citronjuice, rivet citronskal, ägg och socker i en kastrull och vispa konstant tills krämen är precis under kokpunkten och har tjocknat.
Vispa ner smöret och sedan gelatinbladet och sila till sist krämen. Låt den kallna helt (citronkrämen kan göras ett par dagar innan).
Klicka eller spritsa ut krämen mellan två mördegsmånar.
Pudra de färdiga mandelmånarna lätt med florsocker.