Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(18)

Morsdagsbakelser

Dessa hattbakelser gjorde jag till morsdagen och de blev riktigt uppskattade!

Matilda

Vote
(18)

Fri från

Nöt & mandelfritt

Nöt & mandelfritt

Räcker till ca 5 st

Räcker till...

ca 5 st

Kategorier
Recepttyp Bakelser
Näringsvärde Nöt & mandelfritt

Ingredienser

Så gör du

Bakelsebotten:
 • 3 ägg
 • 1 1/2 dl strösocker
 • 1 1/2 dl vetemjöl
 • ca 2 msk kakao
 • 1 msk potatismjöl
 • 1 tsk bakpulver
 • 1 nypa salt
Bakelsebotten:
 1. Sätt ugnen på 250°c. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna i en annan skål och häll ner i äggvispet. Rör till en slät smet. Häll smeten i en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen 5 min.

 2. Gör bottnet och fyllningarna, gärna lite i förväg. Jag satte ihop bakelserna kvällen före så att de fick stå över natten i kylskåpet. Varva alltså botten och fyllningarna. Först botten, sedan lemon curd, sedan ett nytt botten, sedan salted butter caramel och till sist ett botten till.

Dekoration:
 • Vispa grädden hårt. "Spackla" grädden runt om bakelsen så att allt täcks med grädde. Lägg lite mer grädde på toppen så att det blir högre där. Färga ev. sockermassan och kavla ut till en tunn platta med lite florsocker under. Ta ut rundlar med ett runt mått eller någon skål. Man måste se till så att man tar ut en tillräckligt stor rundel, den ska täcka hela bakelsen + att det ska komma sockermassan några cm ut från kanten så att det blir och se ut som en hatt. Täck bakelsen med rundeln och stryk lätt med handen så att sockermassa blir slät. Jag skar med en degsporre runt kanten så att den blir lite  "krusad". Dekorera ev. Jag gjorde några sockerblommor på förmiddagen. När man använder sockermassa torkar de snabbt, på bara några timmar!
  Förvara i kylskåpet till servering, inte under en kupa. De kan "svettas" lite när man tar ut dem, men det är inget man kan göra något åt.