Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(20)

Nattjästa semlor!

Fluffig kardemummabulle, mandelmassa av brända mandlar toppad med lättvispad grädde och florsocker!

Fikaplaneten

Vote
(20)

Räcker till 20-30 st

Räcker till...

20-30 st

Ingredienser

Så gör du

Fördeg:
  • 1 1/2 dl kall mjölk
  • 1 dl kall vispgrädde
  • 25 g jäst
  • 5 dl vetemjöl special
Deg:
  • 5 dl vetemjöl special
  • 1 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 1 1/2 tsk salt
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 msk nystött kardemumma
Mandelmassa:
  • 200 g sötmandel
  • flingsalt
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 dl vatten
  • 1-2 st äggvitor
Övrigt:
  • 3 dl vispgrädde
  • florsocker
Fördeg:
  1. Slamma degen i degvätskan. Tillsätt mjölet och blanda tills den precis går i ihop.
  2. Täck med lock eller plastfolie (bakduk drar åt sig fukt och gör bullarna torrare) och låt vila 15-20 minuter.
Deg:
  1. Tillsätt samtliga ingredienser och arbeta degen på lägsta hastighet i en köksmaskin eller med degkrokarna på en elvisp i 4 minuter. Öka till medelhastighet och låt degen gå ytterligare 10-12 minuter.
  2. Dela degen i ca 20-30 lika stora bitar (om du har en våg: de ska väga mellan 35 och 40 g) och runddriv till jämna små bollar. Täck med plastfolie och låt stå i kylskåp ca 10-12 timmar.
  3. Ta ut bullarna och låt jäsa sista timmen i rumstemperatur. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda bullarna ca 15 minuter. Frys in bullarna direkt efter att de svalnat om du inte planerar att äta de samma dag.
Mandelmassa:
  1. Rosta mandlarna på medelvärme tillsammans med flingsaltet tills de fått fin färg.
  2. Koka upp vatten och socker. Rör ned mandlarna i sockerlagen. Fortsätt röra tills allt vatten avdunstat. Häll ut på ett bakplåtspapper och låt svalna.
  3. Mixa mandlarna. Tillsätt lite äggvita i taget tills du fått den konsistens du vill ha.
Övrigt:
  1. Skär av ett triangulärt lock på bullen och fyll gropen med mandelmassa.
  2. Vispa grädden lätt, helst för hand (det gör så stor skillnad och är faktiskt inte så jobbigt som man kan tro. Se till att grädden och bunken är kalla innan du börjar vispa). Spritsa på grädden på bullen, lägg på locket och toppa med florsocker.
  3. Ät som den är eller i en skål varm mjölk!