Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(6)

Safflor

Har ni inte käkat Saffrans eclairer eller Safflor som dom nu heter, så tycker jag absolut att ni ska prova dessa. Det blir ca 20 st.

Vote
(6)

Räcker till 20 st

Räcker till...

20 st

Kategorier
Recepttyp Bakelser
Tillfälle Jul

Ingredienser

Så gör du

  • 1,5 dl vatten
  • 1,25 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 1,5 msk socker
  • 125 g smör
  • 2,25 dl mjöl
  • 5 st ägg
  • 1 påse saffran alt 1 msk Dr. Oetker Saffransarom
Fyllning
  • 300 g mandelmassa
  • 1,5 dl grädde
Garnering
  • 3 dl vispgrädde
  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Koka upp vatten, mjölk, saffran, salt, socker & smör i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen & sikta ner mjölet, rör kraftigt med en träslev.

  3. Ställ tillbaka kastrullen på värmen & fortsätt röra tills smeten är tjock, blank & släpper från kanterna. Lägg degen i en skål.

  4. Vispa ihop äggen i en annan skål & tillsätt lite i taget till degen. Vispa ordentligt med elvisp. Degen ska rinna långsamt.

  5. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Fyll en spritspåse, försedd med rund tyll. Har man inget sådant så klipper man bara av den nedersta biten på sprits påsen. Nu, spritsa ut längder på bakpappret, ca 12 cm längder.

  6. Dra ”spår” med en gaffel över varje för att få en finare sprickbildning & skjuts in i ugnen i ca 5 min, sedan sänker du värmen till 175 grader och gräddar ytterligare 20-30 min. Dom ska vara rejält gyllenbruna innan  du tar ut dom, annars sjunker dom ihop.

  7. När du tagit ut dom, stick några hål med en tandpetare på kortsidorna , så att all fukt åker ut. Låt dom svalna på ett galler.

  8. Under tiden det svalnar, så är det bara att sätta igång med fyllningen. Riv mandelmassan på ett rivjärn ( på den grova sidan). Lägg i en skål, tillsätt grädden & vispa i hop med elvisp. det ska bli ganska löst & det får inte innehålla några klumpar, då det kan bli svårt att fylla eclairerna .

  9. Under tiden det svalnar, så är det bara att sätta igång med fyllningen. Riv mandelmassan på ett rivjärn ( på den grova sidan). Lägg i en skål, tillsätt grädden & vispa i hop med elvisp. det ska bli ganska löst & det får inte innehålla några klumpar, då det kan bli svårt att fylla eclairerna. Lycka till!

  10. Enjoy