Semmel Profiteroles
Det här goda receptet är en variant på den vanliga semlan fast i något mindre format. Förvara Semmel Profiteroles svalt men tänk på att skalen kommer mjukna till, så max två dagars förvaring.
Räcker till 20 st
20 st
Ingredienser
Så gör du
Profiterolesskal
- 125 gram vatten
- 45 gram mjölk
- 65 gram smör
- 10 gram strösocker
- 100 gram vetemjöl
- 0,5 tsk malen kardemumma
- 2 st stora ägg
fyllning
- 150 gram riven mandelmassa
- mjölk eller grädde att göra mandelmassan mjuk och lätt att spritsa
- 4 dl vispad grädde
fyllning
Sätt ugnen på 175º C. Klä en plåt med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
Blanda vatten, mjölk, strösocker och smör i en kastrull och koka upp på spisen
Tillsätt mjölet och vispa till en jämn, tjock smet.
Ta kastrullen från spisen och låt stå ca 3 minuter.
Under fortsatt vispning tillsätt ett ägg i taget, vispa kraftigt mellan varje ägg.
Lägg smeten i en spritspåse försett med tyll. Tips: Har du ingen tyll, gör ett lagom stort hål i din spritspåse.
Spritsa bollar med lite mellanrum emellan.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Öppna inte ugnen de första 10 minuterna.
Bollarna blir nästan dubbelt så stora och när de har fått en gyllene brun färg är de klara. Ska kännas lätta och luftiga.
Låt dem kallna på galler.
Blanda mandelmassan under tiden med mjölk eller grädde till en jämn ganska tjock kräm men det ska gå att spritsa och hålla formen. Vi vill inte att mandelmassan ska rinna ut.
Montering
Skär Profiterolesskalen i två delar.
Spritsa mandelmassa, dekorera med grädde och sätt på locket.
Sikta över florsocker och/eller ringla över smält choklad. Klart att servera.