Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(4)

Semmelbutterkaka!

Härligt saftiga semlor med chunky mandelmassa som bakas i en springform! Mandelmassan är den absolut godaste jag smakat, den smakar nästan som brända mandlar!

Fikaplaneten

Vote
(4)

Räcker till 14 portions

Räcker till...

14 portions

Ingredienser

Så gör du

Fördeg:
  • 3/4 dl mjölk
  • 1/2 dl grädde
  • 1/4 fp jäst
  • 2 1/2 dl vetemjöl special
Deg:
  • 2 1/2 dl vetemjöl special
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 st ägg
  • 3/4 tsk salt
  • 100 g smör , rumsvarmt
  • 1/2 msk nystött kardemumma
Mandelmassa:
  • 100 g sötmandel
  • 3/4 dl strösocker
  • 1/4 dl vatten
  • 1 st äggvita
Ganering:
  • 1 st lätt uppvispat ägg
  • 1/2 msk mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • Florsocker
Fördeg:
  1. Slamma jästen i degvätskan.
  2. Tillsätt mjölet och arbeta ned tills det precis går ihop.
  3. Täck med plastfolie eller lock (bakduk suger åt sig vätska och gör bullarna torrare) och låt jäsa 1 timme.
Deg:
  1. Tillsätt övriga ingredienser och älta degen (dubbla tiden om du ältar för hand) på lägsta hastighet i en köksmaskin eller med degkrokarna på en elvisp i 4 minuter. Öka till medelhastighet och älta ytterligare 10-12 minuter. Täck med plastfolie eller lock och låt vila i 30 minuter.
  2. Stjälp upp degen på en (eventuellt lätt mjölad) arbetsyta och dela i 14 lika stora bitar.
  3. Rulla bitarna till bollar och lägg 7 st degbollar var i 2 st springformar (18 cm i diameter) klädda i bakplåtspapper. Täck med plastfolie eller lock och låt jäsa två timmar.
  4. Gör mandelmassan.
Mandelmassa:
  1. Rosta mandlarna på medelvärme tills de fått fin färg.
  2. Koka upp vatten och socker. Rör ned mandlarna.
  3. Fortsätt koka under ständig omrörning tills allt vatten avdunstat och det börjar sockra sig.
  4. Häll ut mandlarna på ett bakplåtspapper och låt svalna.
  5. Mixa samman mandlarna och äggvita till en smet. OBS: det är bara gott om det blir lite bitar kvar.
Ganering:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda ägget och mjölken. Pensla bullarna.
  3. Grädda i ca 10-15 minuter. Låt svalna.
  4. Vispa grädden.
  5. Klipp ett hål i bullen. Fyll hålet med mandelmassa, spritsa grädde och lägg på locket.
  6. Pudra på florsocker.