Logga in för att favoritmarkera
Länk kopierad till urklipp!
Kopiera länk till urklipp
Flaggad som olämpligt
Semmelbutterkaka!
Härligt saftiga semlor med chunky mandelmassa som bakas i en springform! Mandelmassan är den absolut godaste jag smakat, den smakar nästan som brända mandlar!
Räcker till 14 portions
Räcker till...
14 portions
Tema
Fettisdagen
Ingredienser
Så gör du
Fördeg:
- 3/4 dl mjölk
- 1/2 dl grädde
- 1/4 fp jäst
- 2 1/2 dl vetemjöl special
Deg:
- 2 1/2 dl vetemjöl special
- 1/2 dl strösocker
- 1 st ägg
- 3/4 tsk salt
- 100 g smör , rumsvarmt
- 1/2 msk nystött kardemumma
Mandelmassa:
- 100 g sötmandel
- 3/4 dl strösocker
- 1/4 dl vatten
- 1 st äggvita
Ganering:
- 1 st lätt uppvispat ägg
- 1/2 msk mjölk
- 2 dl vispgrädde
- Florsocker
Fördeg:
- Slamma jästen i degvätskan.
- Tillsätt mjölet och arbeta ned tills det precis går ihop.
- Täck med plastfolie eller lock (bakduk suger åt sig vätska och gör bullarna torrare) och låt jäsa 1 timme.
Deg:
- Tillsätt övriga ingredienser och älta degen (dubbla tiden om du ältar för hand) på lägsta hastighet i en köksmaskin eller med degkrokarna på en elvisp i 4 minuter. Öka till medelhastighet och älta ytterligare 10-12 minuter. Täck med plastfolie eller lock och låt vila i 30 minuter.
- Stjälp upp degen på en (eventuellt lätt mjölad) arbetsyta och dela i 14 lika stora bitar.
- Rulla bitarna till bollar och lägg 7 st degbollar var i 2 st springformar (18 cm i diameter) klädda i bakplåtspapper. Täck med plastfolie eller lock och låt jäsa två timmar.
- Gör mandelmassan.
Mandelmassa:
- Rosta mandlarna på medelvärme tills de fått fin färg.
- Koka upp vatten och socker. Rör ned mandlarna.
- Fortsätt koka under ständig omrörning tills allt vatten avdunstat och det börjar sockra sig.
- Häll ut mandlarna på ett bakplåtspapper och låt svalna.
- Mixa samman mandlarna och äggvita till en smet. OBS: det är bara gott om det blir lite bitar kvar.
Ganering:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda ägget och mjölken. Pensla bullarna.
- Grädda i ca 10-15 minuter. Låt svalna.
- Vispa grädden.
- Klipp ett hål i bullen. Fyll hålet med mandelmassa, spritsa grädde och lägg på locket.
- Pudra på florsocker.