Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(71)

Små prinsesstårtor

Små goda prinsesstårtor i portionsformat! Antingen kokar man egen vaniljkräm och färgar och kavlar marsipanen själv, eller så köper man vaniljkräm och ett färdigkavlat marsipanlock. Tänk på att koka vaniljkrämen i god tid så att den hinner svalna innan man bakar tårtbottnen.

Vote
(71)

Räcker till 8-10 st beroende på hur stora man gör dem

Räcker till...

8-10 st beroende på hur stora man gör dem

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 3 st ägg
  • 1½ dl strösocker
  • 1 1/4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
Vaniljkräm
  • 3 st äggulor
  • 65 g strösocker
  • 25 g vetemjöl
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 st vaniljstång
  • 1½ dl hallonsylt
  • 2 dl vispgrädde
  • 250 g marsipan alt. 1 st färdigkavlat marsipanlock
  • Värm ugnen till 250 grader. Vispa äggen och sockret vitt och pösigt. Tillsätt mjölet och bakpulvret och vispa till en jämn smet. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och häll på smeten. Se till att smeten kommer ut ordentligt över hela plåten med hjälp av en slickepott och grädda sedan mitt i ugnen i ca. 5 minuter, passa noga då det går väldigt snabbt för bottnen att få färg. Låt sedan bottnen svalna. Vänd den sedan och dra bort bakplåtspappret. Om det är svårt att få loss pappret kan du pensla lite kallt vatten på pappret, så släpper det lättare.

Vaniljkräm
  1. Vispa äggulorna och sockret ljust och luftigt. Vispa sedan i mjölet. Häll mjölken i en kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna och lägg både de och stången i mjölken. Värm upp mjölkblandningen och ta den av plattan. Häll i äggblandningen under omrörning och ställ sedan tillbaka på plattan. Vispa hela tiden tills det tjocknar. Sila sedan vaniljkrämen ner i en skål och lägg gladpack direkt på ytan för att undvika att det bildas skinn. Låt svalna. Späd med mjölk om den känns för tjock när du ska använda den.

  2. Stick med en rund utstickare eller ett glas ut 16-20 st rundlar med en diameter på 5-6 cm ur tårtbottnen. Det är viktigt att det är ett jämnt antal då de ska läggas ihop två och två. Bred först ut hallonsylt och sedan vaniljkräm på hälften av rundlarna. Lägg på den andra hälften av rundlarna som lock. Vispa grädden och bred ut den på och runtom tårtorna. Färga och kavla ut marsipanen och stick ut rundlar som är ett par centimeter större i diammeter än tårtorna. Lägg på en marsipanrundel på varje tårta. Om man vill jämnar man till kanterna, annars låter man vecken vara kvar. Sikta florsocker över tårtorna och dekorera eventuellt med en liten rosa marsipanros.