Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(91)

Zserbo Ungersk julkaka ( Zserbó )

Receptet kommer från min avlidna farmor som råkar vara Ungrare liksom bakverket benämnt Zserbó. Zserbó är en Ungersk bakelse som från början kommer från den Franske konditorn Gerbraud. Denne emigrerade till Ungern där han öppnade sitt café i Budapest där det står än idag. Bakelsen är uppkallad efter honom och gjorde honom mycket berömd i hela Österrike-Ungern. Han levererade bakelser till kejsaren som sägs ha haft en särskild förkärlek till bakelsen. 

Idag bakas ofta zserbón till jul tillsammans med Valmo och valnötskaka. Det är lite utav en tradition och kan vara en trevlig omväxling från pepparkakan och lussekatten? Kakans bas utgörs av valnötter och aprikosmarlmelad som gör kakan saftig , samt ett ljuvligt chokladöverdrag.

God baklycka! 

doneriko

Vote
(91)
Kategorier
Recepttyp Bakelser
Tillfälle Jul

Ingredienser

Så gör du

 • 300 gram margarin eller smör
 • 4 dl rågat vetemjöl
 • 2 ägg stort Ägg stort
 • 2+1 dl strösocker
 • 1 dl mjölk lätt eller mellan
 • 1 krm bakpulver
 • 15 g bakjäst
 • 1 msk olivolja
 • 300 g marmelad Aprikos Kan behövas mer, beror på hur mycket du vill ha på
 • 200 g blockchoklad fin blockchoklad
 • 300 g valnötter finmalda
 1. Värm mjölken ljumen, Smula därefter ner jästen och rör med en gaffel så den smälter.

  Ta därefter 250g margarin 4 dl rågat  mjöl samt bakpulvret. Tillsätt sedan jästen+mjölken. Rör därefter också ner 2dl socker. + 1 ägg same 1 msk olivolja 

  Knåda degen så att den går att dela och kavla ut låt den sedan jäsa i ca 20min . När degen uppnåt önskad densitet dela den då i 4 lika stora limpor. Kavla ut en av "limporna" så att den blir likastor som den plåt du tänkt använda. Degen bör inte vara tjockare än 1-2 mm. Rulla ut degen på en plåt, gör stickhål med en gaffel i degen. Strö på ett lager av den valda marmeladen ( Aprikos ), mixa valnötterna med 1 dl socker,   strö sedan ett lager av finmalda valnötterna+sockret över botten, ( tänk på att du det skall räcka till ytterligare 2 lager ). Upprepa sedan processen och bygg på lager för lager. När du når topplagret är det dags för jäsningen. Lägg en duk över plåten, låt degen jäsa i ca 45-60min. Släng in kakan i ugnen på 180° i 30 min. 

 2. Glaceringen: 

  Det är nu dags för glaseringen och det översta lagret. Smält 200 G blockchoklad av fin kvalité. blanda in 2 msk socker, 50 gram smält smör eller margarin samt 1 äggvita. Rör samman allt till en smält röra och strö den sedan över det översta lagret så den bildar en tjockare yta av choklad. Dela kakan i önskade rutor. Låt kakan svalna så chokladen stelnat och kakan är sval. Servera , smaka , avnjut.