Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(56)

Äppelcheesecake New York style

Vill du imponera på dina fikagäster så ska du baka denna cheesecake. Väljer du dessutom att dekorera den med äppelrosor så kan ingen motstå den...

baka.se

Vote
(56)
Kategorier
Recepttyp Cheesecake

Ingredienser

Så gör du

Botten
  • 250 g Digestivekex
  • 100 g Smör
  • 1/2 dl Farinsocker brunt
  • 1,5 msk Kanel
Fyllning
  • 600 g Färskost
  • 397 g Sötad kondenserad mjölk 1 burk
  • 4 st Ägg
  • 1,5 msk Vaniljsocker
  • 1 st Rivet citronskal av en citron
  • 1 msk Citronsaft
  • 1,5 dl Fast äppelmos
Äppelrosor
  • 3-4 st Röda fasta äpple
  • 1 tsk Citronsyra
  • 1 l Vatten kallt
  • 3 dl Socker
  • 3 dl Vatten
Botten
  1. Bryn smöret och ställ åt sidan.
  2. Mixa ihop digestivekex, farinsocker och kanel till fina smulor. Tillsätt det bryna smöret på slutet så att allt blir jämt fördelat.
  3. Tryck ut smulorna i en springform på ca 20cm med hög kant.
  4. Förgrädda skalet i 170 grader i ca 8 minuter.
  5. När du tagit ut skalet kan du sänka ugnen till 150 grader.
Fyllning
  1. Vispa ihop färsost, kondenserad mjölk, vaniljsocker och citron till en slät kräm. Vispa sedan i äggen, ett åt gången.
  2. Bred äppelmos på botten av det förgräddade pajskalet. Häll sedan fyllningen över.
  3. In i ugnen på 150 grader och grädda i 45 minuter. Gräddningstiden kan variera mellan olika ugnar så håll lite koll... Fyllningen ska precis stelna.
Äppelrosor
  1. Förbered en bunke med citronsyra och 1 liter kallt vatten i.
  2. Dela äpplena på mitten och skär i så tunna skivor som möjligt (använd gärna en mandolin).
  3. Lägg skivorna i det kalla vattnet.
  4. Koka upp socker och 3 dl vatten till ett sockerlag.
  5. Förbered en plåt med muffinsformar som du smörjer med olja.
  6. Lägg i ca 10-15 äppelskivor åt gången i sockerlagen.
  7. Låt dom ligga tills de blir lite genomskinliga, pass på så dom inte blir för mjuka och faller isär.
  8. Ta upp äppelskivorna med hålslev eller sil och låt rinna av och svalna lite.
  9. Ta sedan äppelskivorna och lägg omlott i formarna så att de bildar en ros. Upprepa tills du gjort rosor av alla äppelskivor.
  10. Sätt in dom i ugnen på 50 grader, gärna varmluft. Låt de stå i ugnen 6-8 timmar, eller tills de torkat.
  11. Lossa rosorna försiktigt ur formarna och dekorera med dom.