Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(68)

Bärcheesecake med vit choklad

Då denna cheesecake behöver stå kallt i flera timmar kan den med fördel förberedas dagen innan.

Vote
(68)

Räcker till 1 st springform, 24-26 cm

Räcker till...

1 st springform, 24-26 cm

Kategorier
Recepttyp Cheesecake

Ingredienser

Så gör du

Botten
  • 200 gram Råg- eller grahamskex exempelvis Digestive
  • 0,5 tsk kanel eller kardemumma
  • 75 gram smält smör eller margarin
Fyllning
  • 3 st Dr. Oetker gelatinblad
  • 2 msk citronsaft
  • 250 gram Kesella (1 burk)
  • 200 gram vit choklad
  • 2 tsk matolja
  • 2 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
  • 2 dl vispgrädde
Fruktgelé
  • 4-5 dl frysta röda bär exempelvis vinbär, hallon, jordgubbar eller lingon
  • 5 st Dr. Oetker gelatinblad
  • 3 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 2 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
Garnering
  • vinbärsklasar
  • citronmeliss
Fyllning
  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lös upp dem i uppvärmd citronsaft. Låt saften svalna.

  2. Hacka chokladen och tillsätt olja. Smält chokladen över vattenbad. Rör tills smeten är jämn, oljan förhindrar att chokladen klumpas.

  3. Vispa grädden och sätt den åt sidan.

  4. Blanda kesella och den smälta chokladen. Tillsätt vaniljsocker och citrongelatinbladningen. Vänd sedanförsiktigt ner grädden lite i taget.

  5. Häll fyllningen i formen och täck över formen med folie. Ställ formen i kylskåp i några timmar så att fyllningen stelnar.

Fruktgelé
  1. Blötlägg gelatinbladen till fruktgelén i kallt vatten i ca 5 minuter. 

  2. Koka upp 1 dl vatten, socker och vaniljsocker. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i sockermassan. Tillsätt 2 dl kallt vatten och låt blandningen svalna. Tips! Ställ kastrullen i kallt vatten så svalnar blandningen snabbare. Det tar ca 25-35 minuter för blandningen att stelna.

  3. Lägg de frysta bären på cheesecaken. Bred på den lätt stelnade gelén över bären med en sked. Om gelén har stelnat för mycket kan du värma på den något igen. Ställ tillbaka cheesecaken i kylskåpet så att gelén stelnar.

  4. Efter 3 timmar är cheescaken klar. Förvara den kallt fram till servering. Lossa försiktigt springformen och lyft över kakan på ett serveringfat med hjälp av bakplåtspappret. Dekorera med vinbär och citronmeliss.

Garnering
  1. Klä botten av en bakform med löstagbar kant med bakplåtspapper.

  2. Smula kexen och blanda med kanel/kardemumma samt det smälta smöret till en massa. Tryck ut massan i botten på formen.