Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(12)

Cheesecake med skumtomtar

Recept på julig cheesecake, toppad med italiensk maräng och dekorerad med skumtomtar.

baka.se

Vote
(12)

Räcker till 8-10 portions

Räcker till...

8-10 portions

Kategorier
Recepttyp Cheesecake
Tillfälle Jul

Ingredienser

Så gör du

Botten
  • 100 g pepparkakor
  • 50 g smält smör
Cheesecake
  • 300 g philadelphiaost
  • 1 dl gräddfil
  • ½ dl strösocker
  • ½ dl maizena
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 1 krm salt
  • 3/4 dl grädde (40%)
  • 2 st ägg
  • 1 dl riven kokos
  • 100 g vit choklad
Topping
  • Skumtomtar
  • Italiensk maräng
  • 2 dl Kokosflakes
Italiensk maräng (kan uteslutats)
  • 75 g äggvitor (2-3 st)
  • ½ dl vatten
  • 150 g strösocker
  • Värm ugnen till 150 grader. Förbered en springform 18 cm i diameter.
Botten
  • Smält smöret. Mixa pepparkakorna i en mixer, häll i det smälta smöret och mixa igen till en jämn massa. Tryck ut massan i bottnen på en springform. Grädda i ca 10 min i mitten av ugnen.
Cheesecake
  1. Vispa philadelphia, gräddfil till en jämn smet. Tillsätt strösocker, maizena, vaniljsocker, kardemumma, salt och grädde. Rör ner äggen och blanda till en jämn smet. Smält den vita chokladen över ett vattenbad (vattenbad=koka upp lite vatten i en kastrull och ställ en bunke över med chokladen i). Tillsätt chokladen under omrörning och rör i kokos.
  2. Klä formens botten med ugnsfolie på utsidan så den håller tätt, ställ på en plåt med höga kanter. Häll i cheesecakesmeten i formen. Ställ in i ugnen och häll på ca 2 liter vatten så formen står i ca 2 cm högt vatten. Grädda i mitten av ugnen i 50-60 min. Man gräddar cheesecake i vattenbad för att den inte skall spricka men du kan grädda den utan vattenbad. Cheesecaken skall vara lite dallrig i mitten när du stöter på den men inte lös, låt ev svalna på eftervärmen med luckan lite öppen. Låt cheesecaken svalna helt. Skär runt kakan inna du lossar formen.
Italiensk maräng
  • Vispa äggvitorna i en rostfri bunke tillhörande en assistent till ett lätt skum. Koka vatten och socker i en kastrull till 121–123 grader. Vispa äggvitorna till ett tjockare skum när det är några grader kvar. Sedan häller du sockerlagen i en tunn stråle i äggviteskummet medan du vispar på medelhög till hög hastighet. Vispa på medelhög hastighet tills marängen är fast, glansig och sval. Använd marängen direkt.
Dekorera
  • Spritsa eller bred på italiensk maräng, strö över kokosflakes och dekorera med skumtomtar runt kakan. Servera.