Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(10)

Flädercheesecake med Champagnespegel

Recept på en riktig sommardröm när det kommer till bakverk. Cheesecaken passar lika bra till studenten, midsommar som till mingelkalaset ute i trädgården. Smakerna av fläder och Champagne gör sig riktigt bra ihop.

baka.se

Vote
(10)
Kategorier
Recepttyp Cheesecake
Tillfälle Midsommar

Ingredienser

Så gör du

Botten
  • 250 g Digestivekex
  • 1 msk Dr. Oetker vaniljsocker
  • 75 g Smör
Cheesecakesmet
  • 4 st Dr. Oetker gelatinblad
  • 300 g Färskost
  • 5 dl Vispgrädde
  • 2 dl Fläderkoncentrat outspädd flädersaft)
  • 1 st Citron
  • 2 dl Florsocker
  • 1,5 msk Dr. Oetker vaniljsocker
  • 0,5 krm Salt
Champagnegelé
  • 5 dl Champagne eller mousserande vin med eller utan alkohol
  • 0,5-1 dl Socker
  • 4 st Dr. Oetker gelatinblad
  • Jordgubbar till dekoration
Botten
  1. Smula ner kexen i matberedare eller genom att krossa dem i en påse med exempelvis en kavel till fint smul.
  2. Smält eller bryn smöret och blanda ihop med kexsmulorna. Smaken blir extra god om du bryner smöret.
  3. Klä en form som är ca 22-23 cm i diameter med bakplåtspapper. Tryck sedan ut kaksmulorna på botten av formen.
Cheesecakesmet
  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
  2. Lägg dem sedan i en kastrull tillsammans med fläderkoncentratet och värm upp. Rör runt så att gelatinbladen löser upp sig och ställ åt sidan att svalna till ca 25-30 °c
  3. Häll grädde, färskost, florsocker, vaniljsocker och salt i en bunke och vispa sedan ihop allt med elvisp på högsta effekt i ett par minuter tills smeten tjocknar och du har en fluffig massa.
  4. Vänd sedan ner fläderkoncentratet och gelatinet i fluffet och vänd runt så att allt fördelas jämnt.
  5. Häll smeten i springformen med kexsmulorna. Ställ sedan i frys eller kyl i minst 4 timmar (men inte längre) så att gelatinet sätter sig.
Champagnespegel
  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
  2. Häll Champange i en kastrull och låt reducera till ca 3,5 dl (använda gärna kastrull med inbyggt måttskala på kanten).
  3. Tillsätt först 0,5 dl socker och koka ihop. Smaka av och se om du vill ha mer socker beroende på hur söt Champange du använt dig av.
  4. När du är nöjd med sötman så rör ner gelatinbladen och rör runt så att dem smälter.
  5. Häll gelémassan i en silikonform som du fryser in. När dem är djupfrysta så ta dem ur formen, lägger på cheesecaken och låt tina innan servering. Alternativt häller du gelén direkt på den frysta cheesecaken och ställer sedan in hela cheesecaken igen i frysen så att gelatinet stelnar. Tänk på att ha en tät form så inte gelatinet rinner ur formen.
  6. Dekorera gärna tårtan med jordgubbar och annan passande dekoration.