Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(3)

Key lime cheesecake

Detta bakverk kallar jag key lime cheesecake och är som sommar i cheesecake-format. Receptet är bakat i en form med diameter på ca 23 cm och räcker till 8 bitar.

Vote
(3)

Räcker till 8 bitar

Räcker till...

8 bitar

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Botten:
  • 14 digestivekex
  • 100 g smör
Fyllning:
  • 600 g rumstempererad färskost
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 tsk äkta vaniljpulver
  • 0,25 dl vetemjöl
  • 0,75 dl Turkisk youghurt
  • 1 rumstempererat ägg
  • 1 rumstempererad äggula
  • rivet skal från 1 lime
Lime curd:
  • 1,25 dl limesaft
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk Maizena
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 12,5 g smör
  • någon droppe grön pastafärg
  • bär och skivad lime till garnering
Botten:
  • 1. Sätt ugnen på 180 grader.

    2. Mixa kexen till fina smulor.

    3. Smält smöret och blanda med smulorna till en jämn massa.

    4. Tryck ut i botten och lite upp i kanterna av springformen (diameter ca 22 cm).

    5. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter, ta ut cheesecaken. Höj sedan värmen till 200 grader.

Fyllning:
  • 1. Häll lite vatten i en djupare ugnsplåt och ställ i nedre delen av ugnen. Denna lilla detalj ger en extra fin gräddning av cheesecaken.

    2. Vispa ihop färskost och strösocker till en fluffig smet.

    3. Tillsätt sedan vanilj och vetemjöl. Vispa i några minuter och tillsätt sedan turkisk yoghurt.

    4. Till sist vispar du ner äggulan och ägget, en i taget.

    5. Häll ner fyllningen i formen och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 125 grader och grädda i ytterligare 1 timme.

    6. Låt cheesecaken svalna helt innan du dekorerar med lime curd och färska bär.

Lime curd:
  • 1. Lägg hälften av limesaften i en kastrull tillsammans med strösockret och blanda. Låt koka upp och dra sedan bort från plattan.

    2. Blanda ihop maizena och resten av limesaften i en skål. Häll ner i kastrullen och blanda. 

    3. Vispa ihop äggula och ägg lätt i en skål och häll också ner det i kastrullen. Blanda väl och låt kurden sjuda på medelvärme tills den tjocknat. Dra bort från värmen och tillsätt smöret. Blanda tills smöret smält helt och färga eventuellt med någon droppe grön pastafärg.

    4.Låt lime kurden svalna helt innan du har den på din cheesecake. Avsluta med att garnera med bär och skivad lime.