No-bake Saffranscheesecake
Jag har använt pepparkakor till att göra botten (använd glutenfria pepparkakor för att göra cheesecaken glutenfri). I fyllningen har jag haft i 2 påsar saffran för att få fram saffranssmaken ordentligt, men om du vill så räcker det att använda 1 påse. Eftersom det är en no-bake cheesecake så behöver den inte gräddas, men den blir krämig och härlig ändå. Passa på att göra den nu till adventsfikat eller glöggmyset! Eftersom den ska stå i kylen några timmar så är den perfekt att göra kvällen innan den ska serveras. Då kan man ägna sig åt annat under advent...
Räcker till 1 st springform
1 st springform
Ingredienser
Så gör du
Pepparkaksbotten
- 150 g pepparkakor alt glutenfria pepparkakor
- 50 g smör
Fyllning
- 250 g Philadelphiaost
- 250 g mascarponeost
- 100 g florsocker
- 2 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
- 1-2 påse saffran
- 3 dl vispgrädde
Garnering
- frukt och bär
Mixa pepparkakorna i en matberedare till fina smulor. Blanda med det smälta smöret och tryck ut i en springform, 24 cm i diameter. Om blandningen känns för torr blanda då i lite mer smält smör.
Ställ in i kylen medan du gör fyllningen.
Vispa ihop Philadelphia, mascarpone, florsocker vaniljsocker och saffran med en elvisp till en slät smet. Häll i vispgrädden och vispa tills smeten blir riktigt fast. Viktigt att den blir så pass tjock att den håller formen.
Bred ut fyllningen över botten och ställ i kylen i 5-6 timmar, gärna över natten. Dekorera cheesecaken med frukt & bär.