Påskcheesecake med passionsfrukt
Recept på passionsfruktscheesecake som passar till påsk, men med varierad dekoration kan den avnjutas året om.
Räcker till ca 12-16 bitar
ca 12-16 bitar
Ingredienser
Så gör du
Botten
- 300 g digestivekex
- 125 g smält smör
Fyllning
- 2 st citroner
- 5 dl mjölk
- 1 fp Dr. Oetker vaniljkräm
- 3 st äggvitor
- 3 st passionsfrukter
- 4+1 dl vispgrädde
- 1 dl strösocker
- 200 g färskost exempelvis Philadelphiaost
Garnering
- 1 fp Dr. Oetker Sugar Fondant Yellow
- florsocker efter behov
Smula sönder Digestivekexen (för hand eller i en hushållsmixer). Blanda smulorna med det smälta smöret. Tryck försiktigt ut smulorna i en springform, 24–26 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper i botten och på kanterna.
Vispa ihop mjölk och Dr. Oetker Vaniljkräm till en slät kräm. Vispa äggvitorna till ett fast, vitt skum. Dela passionsfrukterna på mitten och gröp ur köttet och kärnorna och vänd ner i vaniljkrämen.
Tvätta citronerna och riv det gula skalet fint på ett rivjärn. Dela citronerna och pressa ur ca 2 msk citronsaft. Blanda ned tillsammans med vaniljkrämen. Vispa 4 dl vispgrädde fluffig, men ganska lös.
Blanda ner grädde, färskost, strösocker och 1 dl ovispad grädde i skålen med vaniljkräm. Vänd till sist försiktigt ner de vispade äggvitorna.
Bred ut fyllningen ovanpå kexbotten. Ställ tårtan i frysen i minst 5 timmar eller tills den är genomfrusen. Tina tårtan ca 3 timmar innan den ska serveras. Om man vill äta tårtan halvfryst räcker det att ta fram den 45 minuter innan servering.
Kavla ut sockermassan tunt. Använd formen som mall och skär ut en rund form som är lika stor som tårtan. Lägg den ovanpå din cheesecake före servering. Forma gärna figurer av sockermassa att lägga på tårtan eller använd bär att dekorera med. Färdiga marsipanägg och kycklingar funkar också bra!