Pekancheesecake med lönnsirap
En lite annorlunda cheesecake som avnjuts bäst med grekisk eller turkisk yoghurt. Otroligt god!
Räcker till 1 st springform
1 st springform
Ingredienser
Så gör du
- 125 g margarin
- 225 g chokladöverdragna digestivekex fint krossade
- 675 g Philadelphiaost
- 2 dl strösocker
- 5 st ägg
- 1 st stor citron rivet skal och saft
- 100 g vit choklad smält
- 1 dl farinsocker
- 4 msk lönnsirap
- 2 tsk standard mjölk
- 2 msk osaltat smör
- 0,5 tsk vaniljsocker
- 125 g pekannötter
Förvärm ugnen till 200 °C och smöra en springform med cirka 20 cm i diameter.
Smält margarinet i en skål över vattenbad. Tillsätt de krossade digestivekexen och blanda väl.
Klä springformens botten med smulorna och packa ordentligt med en sked.
Vispa philapelphian mjuk i en skål, tillsätt strösocker, 4 ägg, citronskal, -saft och choklad och vispa blandningen mjuk och krämig.
Skeda över fyllningen i formen och grädda i 15 minuter.
Blanda farinsocker, lönnsirap, mjölk, smör och vaniljsocker i en kastrull över låg värme och rör om tills allt är smält och blandat.
Hacka två tredjedelar av pekannötterna och vispa det kvarvarande ägget i en skål.
Tillsätt båda till lönnsirapblandningen och rör om väl.
Häll försiktigt över kakan och grädda i ytterligare 15 minuter eller tills ytan känns hård.
Ta ut formen ur ugnen och låt svalna på ett ugnsgaller.
Kyl alltsammans i kylskåp i 2 timmar.
Garnera med resten av pekannötterna och servera med en klick grekisk- eller turkisk yoghurt.