Logga in för att favoritmarkera
Länk kopierad till urklipp!
Kopiera länk till urklipp
Flaggad som olämpligt
Rabarbercheesecake
För dig som älskar cheesecakes och rabarber är det här receptet ett måste. Receptet ger en hög fin cheesecake. Cheesecaken kan med fördel förberedas dagen innan då den behöver stå kallt i många timmar. Om du vill dekorera med maränger, vänta in i det sista, marängerna suger nämligen åt sig av gelén och blir saggiga.
Räcker till 10-12 pcs en hög springform ca 22 cm
Räcker till...
10-12 pcs en hög springform ca 22 cm
Recepttyp
Cheesecake
Ingredienser
Så gör du
Botten
- 300 g digestivekex
- 125 g smör
Rabarberfyllning
- 300 g rabarber
- 100 g strösocker
- 1/2 dl vatten
Färskostfyllning
- 400 g Philadelphiaost
- 5 dl vispgrädde
- 150 g strösocker
- 2 tsk vaniljpasta
- 5 dl naturell yoghurt
- 9 st gelatinblad
Rabarberspegel
- 300 g rabarber
- 1 dl vatten
- 100 g strösocker
- 4 st gelatinblad
Botten
- Klä en form med löstagbar botten med bakpapper i botten. Kanterna klär du i tårtplast eller remsor av bakpapper. Jag använde en 22 cm springform med extra höga kanter. Det går också bra att använda en större bakform 24-26 cm men då blir cheesecaken inte lika hög.
- Smula digestivekexen. Smält smöret och blanda saman med kexsmulorna till en massa.
- Pressa ut kexmassan jämnt över botten av formen.
- Ställ formen i kylen medan du förbereder fyllningen.
Rabarber- och färskostfyllningen
- Skär rabarberstängerna i små bitar.
- Lägg rabarber, socker och vatten i en kastrull och låt koka upp och puttra tills rabarbern har blivit mjuk.
- Använd en stavmixer och mixa rabarberfyllningen slät.
- Blötlägg gelatinbladen till ostmassan i kallt vatten.
- Vispa samman philadelphia, strösocker och vaniljpasta. Vispa ned yoghurten.
- Ta fram en annan skål och vispa däri grädden lätt.
- Krama ur gelatinbladen och låt de smälta ned i rabarberfyllningen. Låt svalna tills den är fingervarm.
- Vänd ned rabarberfyllningen i ostfyllningen. Vänd sist ned vispgrädden.
- Häll cheesecakefyllningen över kexbotten och ställ tillbaka i kylen i 4-6 h, gärna över natten.
Rabarberspegel
- Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
- Skär rabarbern i centimeterstora bitar.
- Koka upp rabarber, strösocker och vatten i en kastrull och låt sjuda tills rabarbern är mjuk. Försök låt bli att mosa rabarbern då detta kan göra att gelén blir grumlig.
- Sila rabarbersaften försiktigt genom en sil.
- Krama ur gelatinbladen och lös upp dem i rabarbersaften. Låt rabarbersaften svalna tills den är under 35 grader.
- Häll den avsvalnade rabarbergelén över cheesecaken. Låt den stelna helt i kylskåp, det tar ca 1 h.
- Dekorera det sista du gör innan servering.