Salted caramel cheesecake
Recept på en oemotståndlig paj, med smulig botten, krämig och fräsch färskostblandning och ett supergott karamelltäcke på toppen!
Räcker till 10 bitar
10 bitar
Ingredienser
Så gör du
Botten:
- 200 g digestivekex 13-14 st
- ½ dl farinsocker
- 150 g smör
Fyllning:
- 1 st Dr. Oetker vaniljstång
- 600 g Philadelphiaost
- 2 dl strösocker
- 3 st stora rumstempererade ägg
- 3 dl vispgrädde
- 1 st lime (skalet från)
Karamell:
- 2 dl strösocker
- 1,5 dl vispgrädde
- 50 g smör
Botten:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull eller i micron.
Mixa digestivekex och farinsocker till en smulig massa i en matberedare.
Blanda smöret med kexen och fodra en 23-24 cm springform, ca 2-3 cm upp mot kanten. Lägg aluminiumfolie runt botten så det inte droppar smör i ugnen.
Ställ i mitten av ugnen och grädda i 10 minuter. Låt svalna.
Fyllning:
Vispa Philadelphiaost, strösocker och urskrapad vaniljstång pösigt med elvisp på medelhög hastighet.
Vispa ner ett ägg i taget och fortsätt vispa till en slät smet. Vispa sedan ner grädden och skal från limen.
Häll blandningen över digestivebottnen och grädda mitt i ugnen i 1 timme. Täck ovansidan med aluminiumfolie om ytan börjar få färg.
Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå på eftervärme i 20 minuter med ugnsluckan på glänt.
Ställ sedan i kylskåp i minst 6 timmar, gärna över natten.
Karamell:
Smält sockret i en kastrull tills det blir gyllenbrunt.
Blanda ner grädden lite i taget (OBS! Det kommer att fräsa till och eventuellt stänka om grädden är för kall). Ta av kastrullen från värmen och rör ner smöret lite i taget.
Låt svalna och häll sedan över cheesecaken.