Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(8)

Daim- & kolapaj

En söt paj med frasig potten, seg kola och krispig daim. Servera gärna med vaniljglass eller en klick vispad grädde. 

Linda88

Vote
(8)

Räcker till 1 Daim- & kolapaj

Räcker till...

1 Daim- & kolapaj

Ingredienser

Så gör du

Pajbotten
  • 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 1/2 dl florsocker
  • 1 st äggula
Kolafyllning
  • 75 gram smör
  • 1 1 /2 dl farinsocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1/2 dl grädde
Garnering
  • 2 stycken dubbeldaim
  • 1. Sätt ugnen på 175 grader. Nyp ihop alla ingredienserna till pajdegen.

    2. Kavla ut pajdegen på ett mjölat bakbord och lägg den i en pajform, eller tryck ut den med fingrarna direkt i en pajformen, 22–23 cm i diameter.

    3. Nagga bottnen med en gaffel för att undvika luftbubblor under gräddningen. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 20–25 min (det ska vara genomgräddat).

    4. Kolafyllning: Smält smöret i en kastrull. Rör ner farinsocker, sirap, vaniljsocker och salt. Låt det puttra i ca 1 min. Om du tillsätter vispgrädde i kolasmeten behöver kolan puttra i några minuter. Häll kolafyllningen på pajskalet.

    5. Grädda pajen längst ner i ugnen i ca 5–10 min (den längre gräddningstiden gör kola segare).

    6. Låt pajen svalna. Grovhacka Daimen och strö den över kakan medan den är ljummen. Ställ in pajen i kylen när den kallnat i 1–2 tim före servering. Ta fram den en stund före servering så kolan mjuknar. Servera den med en klick vispad grädde eller glass.