Blåbärsbrulée
En jätte god brulé som är god att specielt äta på vintern.
Fri från
Nöt & mandelfritt
Nöt & mandelfritt
Räcker till 4 portioner
4 portioner
Ingredienser
Så gör du
- 2 dl färska blåbär fungerar med frysta också
- 1 vaniljstång eller vanilj esteks (stavning)/pulver
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- 6 äggulor
- knappt 1 dl strösocker
- 2 msk råsocker
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med udden på en vass kniv.
Blanda med grädde och mjölk och koka upp. Låt sedan stå i några minuter. Vispa ihop äggulor och socker lätt
Koka upp gräddmjölken en gång till och häll den över äggsmeten under ständig vispning.
Fördela blåbären i fyra formar - eller värme tåliga glas (bara om du har gasbrännare).
Placera formarna i en lång panna. Häll smeten ovanpå blåbären. Fyll långpannan med kokhett vatten ungefär halvvägs upp på formarna.
Grädda i 150 grader i 45 minuter - 1 timme, eller tills konsistensen blir lätt dallrig. Låt svalna och ställ in i kylen, helst någon timma. (den blir ännu bättre om man låter den stå i kylen över natten). Stö över råsocker och brönn försiktigt av brytan med en brännare. (Om man inte har någon hemma så går det bra i alla fall). Serveras rumstemererat :D