Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(1)

Blåbärsbrulée

En jätte god brulé som är god att specielt äta på vintern.

Rispuffen

Vote
(1)

Fri från

Nöt & mandelfritt

Nöt & mandelfritt

Räcker till 4 portioner

Räcker till...

4 portioner

Kategorier
Recepttyp Desserter
Näringsvärde Nöt & mandelfritt

Ingredienser

Så gör du

  • 2 dl färska blåbär fungerar med frysta också
  • 1 vaniljstång eller vanilj esteks (stavning)/pulver
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 6 äggulor
  • knappt 1 dl strösocker
  • 2 msk råsocker
  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med udden på en vass kniv.

  2. Blanda med grädde och mjölk och koka upp. Låt sedan stå i några minuter. Vispa ihop äggulor och socker lätt

  3. Koka upp gräddmjölken en gång till och häll den över äggsmeten under ständig vispning.

  4. Fördela blåbären i fyra formar - eller värme tåliga glas (bara om du har gasbrännare).

  5. Placera formarna i en lång panna. Häll smeten ovanpå blåbären. Fyll långpannan med kokhett vatten ungefär halvvägs upp på formarna.

  6. Grädda i 150 grader i 45 minuter - 1 timme, eller tills konsistensen blir lätt dallrig. Låt svalna och ställ in i kylen, helst någon timma. (den blir ännu bättre om man låter den stå i kylen över natten). Stö över råsocker och brönn försiktigt av brytan med en brännare. (Om man inte har någon hemma så går det bra i alla fall). Serveras rumstemererat :D