Logga in för att favoritmarkera
Länk kopierad till urklipp!
Kopiera länk till urklipp
Flaggad som olämpligt
Chokladterrin med ingefärsmarinerade katrinplommon
Recept på lyxig chokladdessert med spännande smak av ingefära och plommon. Då den ska stå i ca 12 timmar innan den ska avnjutas är den perfekt som tex avslutning på en fin kväll, varför inte Nyår.
Räcker till 8 portions
Räcker till...
8 portions
Recepttyp
Desserter
Ingredienser
Så gör du
Ingefärsmarinerade katrinplommon
- 10-12 st katrinplommon
- 0.25 dl socker
- 0.75 dl vatten
- 1 msk färsk riven ingefära
- 1 st vaniljstång
Chokladterrin
- 1 dl grädde
- 1 st vaniljstång
- 200 g fin bakchoklad
- 100 g smör
- 0.5 dl sirap
- 4 st ägg
- en nypa salt
Förslag på dekoration
- plommon skurna i klyftor
- valfri socekrdekoration, tex stora guldiga pärlor
- ätbara blommor
Ingefärsmarinerade katrinplommon
- Lägg plommonen i en liten kastrull. Tillsätt socker, vatten, ingefära samt vaniljstången. Koka upp och låt sjuda några minuter. Låt kallna och i kylskåpet någon timme.
Chokladterrin
- Dela och skrapa ur fröna ur vaniljstången och lägg i en kastrull tillsammans med grädde och värm på medelhög värme. Finhacka chokladen och häll ner i den varma grädden. Tillsätt smör, sirap och salt, låt svalna något innan du rör ner äggulorna.
- Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ned i chokladen. Häll smeten i avlång sockerkaksform med höga kanter klädd med plastfolie, ca 8 x 12 cm, och lägg försiktigt ned de marinerade katrinplommon tillsammans med den rivna ingefäran (du ska inte hälla ner sockerlagen från de marinerade plommonen, utan endast plommonen och den rivna ingefäran). Ställ i kyl ca 12 timmar. Dekorera innan servering