Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(13)

Chokladtryffelpaj med marsmallows och jordgubbsmaräng

Ett recept på efterrätten som passar alla som älskar choklad. En dessert som inte kommer gå obemärkt förbi!

Vote
(13)

Räcker till 1 formulär (ca 20 cm i diameter)

Räcker till...

1 form (ca 20 cm i diameter)

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Pajskal med oreo:
  • 1 pkt Oreokex
  • 35 g smör
Chokladtryffel med marshmallows:
  • 300 g choklad (jag använde ljus)
  • 3,5 dl grädde
  • 2 dl mini marshmallows
Jordgubbsmaräng:
  • 3 st äggvitor
  • 3 dl socker
  • 1 dl jordgubbspure (mixade jordgubbar)
Pajskal med oreo:
  • Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret.

    Mixa kakorna till ett fint smul och blanda sedan kaksmulorna med det smälta smöret. Tryck ut kaksmeten i en pajform som är cirka 20 cm i diametern.

    Fukta fingrarna litegrann om du tycker att kaksmeten fastnar på fingrarna. Ugnsbaka pajskalet i 10 minuter.

    Ta ut och låt det svalna. 

Chokladtryffel med marshmallows:
  • Bryt chokladen i mindre bitar och lägg dem i en kastrull tillsammans med grädden. Låt chokladen smälta ner i grädden och rör om tills det blir en slät chokladkräm. När allt är väl blandat ställ av från plattan och låt det svalna litegrann. 

    Häll sedan tryffeln i pajskalet och toppa med marshmallows. Ställ in pajen i kylskåpet tills tryffeln har stelnat, ca 2-3 timmar för bästa resultat.

    Om du vill att det ska gå snabbare kan du ställa in den en kortare tid i frysen. Håll koll på den så ser du när den har stelnat! 

Jordgubbsmaräng:
  1. Koka upp vatten i en stor kastrull. Vispa under tiden äggvita och socker i en rostfri bunke. Jag använde min hushållsmaskin när jag gjorde detta och lät den sköta vispandet. 

     När du vispat samman ägget och sockret tar du bunken och håller den ovanför det kokande vattnet. Var försiktigt så att du ej bränner dig på ångorna! Vispa med en ballongvisp i smeten tills sockret löst upp och äggvitorna börjar bli varma. 

     Ställ då tillbaka bunken till din hushållsmaskin eller på bänken om du väljer att vispa med elvisp. Vispa nu marängen tills det bildar toppar i smeten. I cirka 3-5 minuter. Under tiden den vispar tillsätter du 1 matsked i taget av jordgubbspurén tills du uppnår önskad färg och smak på marängen. Jag använde ungefär 1 dl jordgubbspuré. 

  2. Blir eventuellt lite marängsmet över som du kan göra maränger på.

Innan servering:
  • Precis innan servering ta fram pajen från kylskåpet. Fyll en spritspåse med din marängsmet och spitsa sedan ut marängen ovanpå pajen. Den marängen som blir över kan du spritsa ut på ett bakplåtspapper och baka av i ugnen. 

    Bränn av marängen och servera genast!