Citrusmarinerade frukter och bär med vaniljzabaglione smaksatt med saffran
Fri från
Glutenfritt
Glutenfritt
Nöt & mandelfritt
Nöt & mandelfritt
Räcker till 4 portioner
4 portioner
Ingredienser
Så gör du
- 2 päron
- 1 äpple, eller valfri kärnfrukt
- 0,5 dl björnbär eller hallon
- 0,5 dl blåbär
Lag
- 1 dl vatten
- 1 dl råsocker
- 1 apelsin, juice och skal
- 1 citron, juice och skal
- 2 limefrukter, juice och skal
- 0,5 vaniljstång, delad och urskrapad
- 2 stjärnanis
Vaniljzabaglione
- 3 msk marsalavin, portvin eller äppelcider
- 4 äggulor
- 1 msk strösocker
- 1 msk Milda mat och bakmargarin
- 1 dl Milda Vanilj Visp
- 0,5 paket saffran
1. Skala apelsinen, limen och citronen med hjälp av en potatisskalare. Strimla sedan de tunna skalen.
2. Koka upp citrusskalen i vatten, låt rinna av i sil och skölj i kallt vatten. Spar citrusskalen till senare.
3. Blanda ihop råsockret, stjärnanisen, vaniljstången och vattnet med apelsin- citron- & limejuicen i en kastrull och låt småkoka i 10 min.
4. Skala äpplet och päronen, kärna ur dem och skär dem i mindre bitar. Tillsätt frukterna och 2 msk av citrusskalen i lagen och lyft av kastrullen från värmen. Tillsätt
bären och låt dra i 5–10 minuter.5. Plocka upp frukterna och bären med en hålslev och lägg i en skål. Koka ihop lagen tills hälften återstår eller tills
den får en sirapsaktig konsistens. Häll lagen över frukterna. Låt svalna i kylskåpet.Vaniljzabaglione
1. Häll Marsalavinet i en kastrull och låt småkoka i 1 min. Låt svalna.2. Lägg äggulorna och sockret i en
ny kastrull. Vispa blandningen vit och pösig. Blanda sedan i vinet lite i taget under omrörning.