Crème brûlée med apelsinsmak
En klassisk dessert där grädden bytts ut mot ett hälsosammare alternativ - iMat. Med apelsinskal i smeten blir det en intressant smaksättning.
Fri från
Mjölk & laktosfritt
Mjölk & laktosfritt
Räcker till 4 portioner
4 portioner
Ingredienser
Så gör du
- 0,5 dl strösocker
- 5 dl Oatly iMat
- 1 vaniljstång
- 1 vältvättad apelsin
- 4 portioner hallon samt florsocker till servering (eventuellt)
- 2 - 3 msk farinsocker
- 5 äggulor
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
3. Hetta upp iMat med vaniljfröna, sockret samt den urskrapade stången.
4. Riv skalet från apelsinen och tillsätt det.
5. Ställ åt sidan i 15 minuter.
6. Tag upp stången och släng den.
7. Vispa i äggulorna och häll smeten i fyra låga portionsformar som tål värme.
8. Ställ dem i en ugnsform och häll i hett vatten så det täcker halva formarna.
9. Ställ in i mitten av ugnen och grädda ca 50-60 minuter tills krämen stannat.
10. Låt kallna.
11. Sätt ugnen på grillvärme, 250 grader.
12. Fördela farinsockret över formarna och ställ in högst upp under grillelementet i ett par minuter tills sockret karamelliserats.
13. Servera gärna med lite hallon pudrade med florsocker.