Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(1)

Jordgubb- och limesamosor

Frasig filodeg med ett inre av varm vaniljmascarpone och härliga limemarinerade jordgubbar. Enkel och imponerande efterrätt som brukar vinna publikens hjärtan.

Sugarcandymountain

Vote
(1)

Räcker till 12 st 6 portioner

Räcker till...

12 st 6 portioner

Kategorier
Recepttyp Desserter

Ingredienser

Så gör du

  • 2 st lime
  • 1,5 l jordgubbar (färska eller frysta)
  • 1 dl strösocker ca
  • 250 g mascarpone
  • 1 st vaniljstång
  • 6 st filodegsark (säljs frysta 6 och 6)
  • en klick smör
  • neutral olja att fritera i (raps till exempel)
  • strösocker
  1. Ta ut filodegsförpackningen ur frysen och låt tina i ett dygn i kylen. Då blir arken mycket enklare att hantera.

  2. Tvätta limen noga. Riv skalen och pressa ur saften. Dela jordgubbarna i mindre bitar (ca fyra bitar på en gubbe, beroende på storlek). Blanda ihop limesaft och skal med jodgubbar och 1 dl strösocker. Låt stå och få smak av varandra i några timmar.

  3. Dela och skrapa ur fröna ur vaniljstången och blanda med mascarponen. Låt den också stå och dra till si i några timmar.

  4. När det är dags att göra själva knytena så börjar du med att veckla ut filodegsarken. Dela dem på längden, så att du får tolv längder. Smält lite smör. Lägg en dryg matsked (besticket, inte måttet) jordgubbar i ena änden av ett ark tillsammans med ca två teskedar mascarpone. Pensla smör längs hela kanten av arket. Vik sedan ihop till ett knyte, genom att vika en trekant. Gör sedan om proceduren tills du har tolv knyten.

  5. Värm olja i en stor wokpanna eller liknande. Kasta i en bödbit för att se om oljan är varm nog. Ställ en tallrik med strösocker i närheten, och ett fat att lägga knytena på när de är klara. Fritera sedan knytena några sekunder på varje sida. Vänd i sockret och lägg på fatet. Upprepa med nästa omgång knyten.

  6. Servera varje gäst två samosor tillsammans med en klick mascarpone och några jordgubbar (det blir lite över nämligen) och en skiva lime.