Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote

Kiwi- & limetarte med pistaschnötsskal

En jättegod dessertpaj som kan varieras med många olika frukter och bär.

Bodilp

Vote

Räcker till 6 portioner

Räcker till...

6 portioner

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Pajskal:
  • 115 gram pistaschnötter Finmalda
  • 8 st digestivekex Krossade
  • 55 gram strösocker
  • 85 gram osaltat smör Smält och avsvalnat
Fyllning:
  • 2 st stora äggulor
  • 1 st burk kondenserad mjölk (400 g)
  • 120 ml färskpressad limesaft
  • 5 st kiwifrukter
  • 1 msk färskpressad limesaft
  • 1 msk vatten
  • 1 msk strösocker
  • ½ msk Maizena
Fyllning:
  1. Värm ugnen till 175 °C. Smörj en låg, veckad pajform i plåt (diameter 23 cm). Mixa pistaschnötter, digestivekex, socker och rivet limeskal i en matberedare. Blanda i smöret. Tryck ut degen i pajformen.

  2. Tryck ut degen i pajformen. Grädda i 10 minuter. Låt svalna på galler.

  3. Vispa äggulor, kondenserad mjölk och 120 ml färskpressad limesaft poröst. Häll fyllningen i det avsvalnade pajskalet och släta till ytan med en spatel.

  4. Grädda i 15 minuter. Ställ pajen på ett galler. Skala kiwifrukterna, skär dem i tunna skivor och lägg dem i överlappande cirklar på fyllningen.

Varianter:
  1. Jordgubbs- & limetarte med pistaschnötsskal: Gör grundreceptet, men byt kiwiskivorna mot 450 g skivade jordgubbar. Pensla gelén över jordgubbarna.

  2. Hallon- & limetarte med pistaschnötsskal: Gör grundreceptet, men byt ut kiwiskivorna mot 500 g hallon. Pensla gelén på hallonen.

  3. Blåbärs-, kiwi- & limetarte med pistaschnötsskal: Gör grundreceptet och strö en näve blåbär över kiwiskivorna. Pensla gelén på frukten.

  4. Mango- & limetarte med pistaschnötsskal: Gör grundreceptet, men byt ut kiwiskivorna mot 350 g skivad mango. Pensla gelén på mangoskivorna.