Kiwi- & limetarte med pistaschnötsskal
En jättegod dessertpaj som kan varieras med många olika frukter och bär.
Räcker till 6 portioner
6 portioner
Ingredienser
Så gör du
Pajskal:
- 115 gram pistaschnötter Finmalda
- 8 st digestivekex Krossade
- 55 gram strösocker
- 85 gram osaltat smör Smält och avsvalnat
Fyllning:
- 2 st stora äggulor
- 1 st burk kondenserad mjölk (400 g)
- 120 ml färskpressad limesaft
- 5 st kiwifrukter
- 1 msk färskpressad limesaft
- 1 msk vatten
- 1 msk strösocker
- ½ msk Maizena
Fyllning:
Värm ugnen till 175 °C. Smörj en låg, veckad pajform i plåt (diameter 23 cm). Mixa pistaschnötter, digestivekex, socker och rivet limeskal i en matberedare. Blanda i smöret. Tryck ut degen i pajformen.
Tryck ut degen i pajformen. Grädda i 10 minuter. Låt svalna på galler.
Vispa äggulor, kondenserad mjölk och 120 ml färskpressad limesaft poröst. Häll fyllningen i det avsvalnade pajskalet och släta till ytan med en spatel.
Grädda i 15 minuter. Ställ pajen på ett galler. Skala kiwifrukterna, skär dem i tunna skivor och lägg dem i överlappande cirklar på fyllningen.
Varianter:
Jordgubbs- & limetarte med pistaschnötsskal: Gör grundreceptet, men byt kiwiskivorna mot 450 g skivade jordgubbar. Pensla gelén över jordgubbarna.
Hallon- & limetarte med pistaschnötsskal: Gör grundreceptet, men byt ut kiwiskivorna mot 500 g hallon. Pensla gelén på hallonen.
Blåbärs-, kiwi- & limetarte med pistaschnötsskal: Gör grundreceptet och strö en näve blåbär över kiwiskivorna. Pensla gelén på frukten.
Mango- & limetarte med pistaschnötsskal: Gör grundreceptet, men byt ut kiwiskivorna mot 350 g skivad mango. Pensla gelén på mangoskivorna.