Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(6)

Ljuvlig chokladdessert

Recept på en kladdig brownie med hasselnötter, en ljuvlig hallonsorbet tillsammans med en italiensk maräng. Mums eller vad?

Vote
(6)

Räcker till ca 6 portioner

Räcker till...

ca 6 portioner

Kategorier
Recepttyp Desserter

Ingredienser

Så gör du

Browniebotten:
  • 200 g smör
  • 3 ägg
  • 4,5 dl socker
  • 6 msk kakao
  • 2 msk Dr. Oetker vaniljsocker
  • 3 dl mjöl
  • 0,3 tsk salt
  • 100 g Dr. Oetker hackade hasselnötter
Hallonsorbet:
  • 250 g frysta hallon
  • 1 3/4 dl florsocker
  • 1,5 dl grädde
Italiensk maräng:
  • 115 g socker
  • 25 g vatten
  • 2 äggvitor
Kexsmul:
  • 5 st kex (av digestivetyp)
  • 1 msk kakao
Browniebotten:
  • Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en rektangulär form 3x2 dm alternativt i en springform.

    Smält smöret till kakan i en kastrull. Häll i alla övriga ingredienser och blanda ihop. Häll smeten i formen och grädda i ca 22 min i mitten av ugnen. Ta ut och låt svalna.

Hallonsorbet:
  • Häll alla ingredienserna i en matberedare och mixa till en slät och krämig glass.

    Häll upp i små formar (jag hällde i en slags silikonform som jag hade, men det går lika bra att hälla allt i en urdiskad glassförpackning eller en stor bunke. Innan servering så gör du då isåfall glasskulor av smeten) Låt frysa i ca 2h.

Italiensk maräng:
  • Häll socker och vatten i en kastrull och äggvitan i en assistent med visp (eller en bunke med elvisp går lika bra)

    OBS! Tänk på att inte röra i sockerlagen då den kan bilda kristaller! Ha endast en termometer i!

    Koka socker och vatten till 121 grader. Börja att vispa äggvitan när sockerlagen nått 115 grader. Ta gärna hjälp av någon, särskilt om du använder elvisp.

    När sockerlagen kokat färdigt häller du den direkt i bunken i en tunn stråle under vispning på medelhastighet.

    Fortsätt sedan vispa ända tills marängen blivit sval.

Kexsmul:
  • Mixa ihop kexen tillsammans med kakao.

Ihopsättning:
  • Detta är den roligaste delen i hela receptet. Dags att låta kreativiteten flöda! Jag har gjort på ett vis och om man vill kan man göra likadant, eller också så kan man göra lite som man vill. 

    Ex. Lägg en bit av brownien på varje tallrik. Lägg på önskad mängd hallonsorbet. Spritsa italiensk maräng lite här och var. Flambera marängen med en flamberare. Strö över kexsmulet och dekorera gärna med citronmeliss och en chokladdekoration.