Mojito Cheesecake
Recept på en festlig cheesecake i lager.
Räcker till 1 st springform ca 18 cm
1 st springform ca 18 cm
Ingredienser
Så gör du
Botten
- 100 g smält smör
- 150 g digestivekex
- 80 g rörsocker
Mojitocreme
- 2 blad Dr. Oetker gelatinblad
- 1 st lime saft och rivet skal
- 100 g rörsocker
- 200 g färskost, naturell
- 1 tsk Dr. Oetker romarom
- 2 msk finhackade färska myntablad
- 2 dl vispgrädde
Grön mojitogelé
- 6 blad Dr. Oetker gelatinblad
- 2 dl limesaft av 6 färska limefrukter
- 200 g rörsocker
- 1 tsk Dr. Oetker grön hushållsfärg
- 2 tsk Dr. Oetker romarom
- 2 dl vatten
Dekoration
- 1 st lime i tunna skivor
- Dr. Oetker grön hushållsfärg
- vispad grädde
- myntablad
Cheesecakebotten:
Smält smöret vid låg värme. Hacka kexen till smulor i matberedare. Rör samman smör och kexsmulor med rörsocker.
Täck en springform ca 18 cm i diameter med bakplåtspapper i botten och plastfolie/tårtplast längs kanterna. Fördela kexmassan jämnt i botten av formen och tryck till. Ställ botten i frysen medan du förbereder ostkrämen.Mojitocreme:
Blöttlägg gelatinblad i kallt vatten ca 10 minuter. Värm limesaft i micro eller kastrull, krama ur vattnet ur gelatinbladen och låt de smälta i den varma limesaften. Låt svalna. Vispa färskost, rörsocker och romarom samman i en skål. Vispa grädde till ett lätt skum i en annan skål. Rör den lätt avsvalnade limesaften i färskosten. Vänd försiktigt ned vispgrädden och hackad mynta i ostmassan med en slickepott.Fördela cremen jämnt i 3 mindre fryspåsar. Klipp spetsen av den första fryspåsen och bred ostcremen över kexbotten. Jämna till. Låt kakan frysa i ca 10-15 minuter medan du förbereder gelén.
Limegelé:
Blöttlägg gelatinblad i kallt vatten ca 10 minuter. Häll limejuice, rörsocker och vatten i en kastrull och koka upp tills sockret är smält. Tillsätt grön hushållsfärg och romarom och fördela saften i tre koppar. Krama ur vattnet ur de första 2 gelatinbladen och låt den smälta i den första koppen. Låt gelén svalna tills den är fingervarm.Ta ut kakan ur frysen. Häll den avkylda gelén från den första koppen över kakan, genom att försiktigt hälla en tunn stråle ner över en matsked. Ställ tillbaka kakan i frysen igen i ca 10-15 minuter.
Upprepa processen med att ta växelvis kräm och gelé på kakan, och sätt den på avkylning emellan vart lager så att gelatinet stelnar. Innan varje omgång gelé värms koppen med saft i micron en liten stund så den är varm nog att smälta 2 gelatinblad. Se till så att geléns temperatur är lillfingervarm innan du häller den över lagret med mojitocreme.
Dekorera:
Skär tunna skivor av lime och vänd skivorna i lite grön hushållsfärg. Låt skivorna torka länge på bakplåtspapper i ugnen vid 80-90 ºC varmluft, i 1-2 timmar. Dekorera toppen av kakan med limeskivor och små toppar med vispgrädde.