Rabarber galette
Recept på ljuvlig galette som smakar magiskt tillsammans med en kula vaniljglass eller kall vanliljsås.
Räcker till 4-5 st
4-5 st
Ingredienser
Så gör du
Galette:
- 4 dl mjöl
- 2/3 dl strösocker
- 110 g kylskåpskallt smör i små bitar
- 4 msk kall mjölk
Fyllning:
- 2 rabarberstjälkar skurna i ca 8-10 cm och sen delade på mitten i två
- 2 msk honung
- 1 msk limesaft
- 3 msk mandelmjöl (går bra med hasselnöt, kokos mm)
- ev 1 msk god likör eller rom (kan uteslutas)
- 1 msk brunt socker
- ½ msk Maizena
Sätt ugnen på 175º C.
Blanda mjöl och socker i en skål. Blanda i smöret i små bitar. Du kan göra det för hand eller använda köksassistenten. Jag har gjort det för hand eftersom degen bara ska blandas tills den går ihop.
Blanda tills massan blir grynig och man fortfarande ser smörbitar stora som kaffebönor.
Blanda mjölk och arbeta in i mjölet. Blanda bara tills degen knappt går ihop. Trycker du degen mellan fingrarna ska den gå ihop.
Dela i 4-5 lika bitar, plasta in och lägg i kylskåpet.Under tiden du förbereder fyllningen. Degen kan göras i förväg, dagen innan eller så. Förvara den i kylskåp eller frysen.
Blanda honung med limesaft och alkohol och marinera rabarberbitarna i. Blanda i en skål mandelmjöl, socker och maizena och ställ åt sidan.
Ta fram en degbit i taget och kavla ut till en fyrkant, ca 12-14 cm. Lägg en rejäl matsked mandelströ i mitten på degen, ca 2 cm från kanterna. Lägg på rabarberbitarna i ett fint mönster, t ex så enkelt som jag gjorde.
Vik degkanterna någon centimeter över rabarbern.
Ställ galetten på en plåt på bakplåtspapper. Upprepa samma procedur med resterande degbitar.
Ställ galetterna i frysen för ca 15-20 minuter.
Pensla kanterna på galetten med kall mjölk och strö på lite strösocker.
Grädda dem i mitten eller nedre delen av ugnen för ca 30 - 35 minuter tills kanterna har fått fin färg.
Låt dem svalna på bakpapper innan du flyttar dem över till en serveringsfat.
Tips: Du kan sikta över lite florsocker precis innan servering.