Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(1)

Rabarber & jordgubbssoppa med mandelknappar och vaniljfluff

Vote
(1)

Räcker till 4 st portioner soppa

Räcker till...

4 st portioner soppa

Kategorier
Recepttyp Desserter

Ingredienser

Så gör du

  • 2 st rabarberstjälkar skurna i bitar
  • 15 cm rabarber fint skuren i tärningar
  • 2 dl socker
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl vatten
  • 0,5 st vanilstång
  • 20 st jordgubbar
  • 60 g äggvita
  • 25 + 75 g socker
  • 0,5 st stång vaniljmärg
  • 100 g Odense mandelmassa (50/50 eller lyx)
  • 1 msk kanel/socker
  1. Koka samman rabarberstjälkar, socker, vaniljstång, vatten och 8 av jordgubbarna. När rabarberstjälkarna kokat sönder silas soppan och smakas av med vinet.

  2. Tillsätt de små rabarbertärningarna och låt soppan kallna.

  3. Sätt ugnen på 200°.

  4. Rulla ut mandelmassan till små rullar som skärs i 5mm skivor, platta till dem lätt och doppa dem i kanelsockret.  Baka av i ca 10 minuter tills kanterna börjar få färg.

  5. Vispa äggvita med 25 g av sockret till ett fast skum, tillsätt resten av sockret och vaniljmärgen och vispa till en styv maräng. Smörj under tiden små formar, typ äggkoppar, med lite matolja.

  6. Spritsa fluffet i formarna.

  7. Ställ in dem i micron på full effekt i 15 sekunder precis innan servering. Fluffet ska puffa upp sig.

  8. Vid servering - klyfta jordgubbar och lägg dem i soppan, lägg fluffet i soppan och servera knapparna vid sidan av.