Rabarber & jordgubbssoppa med mandelknappar och vaniljfluff
Räcker till 4 st portioner soppa
4 st portioner soppa
Ingredienser
Så gör du
- 2 st rabarberstjälkar skurna i bitar
- 15 cm rabarber fint skuren i tärningar
- 2 dl socker
- 1 dl vitt vin
- 2 dl vatten
- 0,5 st vanilstång
- 20 st jordgubbar
- 60 g äggvita
- 25 + 75 g socker
- 0,5 st stång vaniljmärg
- 100 g Odense mandelmassa (50/50 eller lyx)
- 1 msk kanel/socker
Koka samman rabarberstjälkar, socker, vaniljstång, vatten och 8 av jordgubbarna. När rabarberstjälkarna kokat sönder silas soppan och smakas av med vinet.
Tillsätt de små rabarbertärningarna och låt soppan kallna.
Sätt ugnen på 200°.
Rulla ut mandelmassan till små rullar som skärs i 5mm skivor, platta till dem lätt och doppa dem i kanelsockret. Baka av i ca 10 minuter tills kanterna börjar få färg.
Vispa äggvita med 25 g av sockret till ett fast skum, tillsätt resten av sockret och vaniljmärgen och vispa till en styv maräng. Smörj under tiden små formar, typ äggkoppar, med lite matolja.
Spritsa fluffet i formarna.
Ställ in dem i micron på full effekt i 15 sekunder precis innan servering. Fluffet ska puffa upp sig.
Vid servering - klyfta jordgubbar och lägg dem i soppan, lägg fluffet i soppan och servera knapparna vid sidan av.