Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(5)

Saffransostkaka med keso, turkisk yoghurt och varma hjortron

Detta receptet är så enkelt att göra. Man mixar samman keso, ägg, mjölk, mandelmjöl och saffran. Jag har också en gnutta socker i för att balansera upp smakerna men om ni inte vill ha socker i går det utmärkt att utesluta.  Jag tycker att keson lätt vattnar sig och därför brukar jag låta den rinna av i en handduk eller i ett kaffefilter över natten. Vätskan rinner ut och keson blir inte lika vattnig. Vilket faktiskt gör den här ostkakan snäppet vassare. För det är inte särskilt kul att äta en ostkaka som är vattnig. Visst? Det krävs en liten förberedelse från er sida men jag tycker att det är värt det. 

Vote
(5)

Räcker till 4 portioner

Räcker till...

4 portioner

Ingredienser

Så gör du

  • 500 g keso Valfritt: Låt keson rinna av i ett kaffefilter eller i en handduk några timmar (gärna över natten), innan du använder den. Jag tycker att konsistensen blir bättre och mindre vattnig när man gör så här.
  • 4 st ägg
  • 0,5 dl mandelmjöl
  • 2 dl mjölk
  • 1 pkt saffran
  • 1 msk socker
  • mandelspån
  • hjortron
  • turkisk yoghurt
  1. Sätt ugnen på 200 grader. 

  2. Lägg saffranet i en skvätt konjak eller rom för att få ut så mycket smak som möjligt. Alternativt mortla saffranet med sockret. 

  3. Häll ner keson i en bunke tillsammans med ägg, mjölk, mandelmjöl, saffran och socker. Mixa ingredienserna slätt med en stavmixer. Smörj en ugnsform och häll ner smeten i formen. Strö över mandelspån. 

  4. Sätt in formen i ugnen och baka tills kakan stannat, i cirka 30 minuter. Ta ut och låt den vila i 5 minuter innan du skär i den. 

  5. SERVERA DIN SAFFRANSOSTKAKA SÅ HÄR:  När kakan fått vila i 5 minuter, servera den ljummen tillsammans med en klick turkisk yoghurt eller grädde om du föredrar det. Jag serverade också den tillsammans med varma hjortron. Vilka bär som helst eller sylt fungerar alldeles utmärkt här. 

  6. Glöm inte lägga keson för att den ska rinna av innan ni går och lägger er! Åh, åh, det kommer dofta ljuvligt i morgon när ni bakar av den här saffransostkakan.