Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(11)

Semlor - söta minisar

Söta minisar som du kan äta två av med gott samvete. I år har jag börjat tidigt med provbakningen. Denna gång har jag testat baka med tangzhong redning. Blev helt såld på detta sätt att baka bröd. Semlorna blev så saftiga, luftiga och goda...Jag åt tre på en gång.

Vote
(11)

Räcker till 32 st små eller ca 16 stora

Räcker till...

32 st små eller ca 16 stora

Ingredienser

Så gör du

Ingredienser tangzhong redning:
  • 0,5 dl mjöl
  • 1,25 dl mjölk
Ingredienser deg:
  • 1 sats tangzhong redning
  • 50 g färsk jäst för söta degar
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk sötat kondenserad mjölk eller mjölkpulver (kan uteslutas)
  • 1 st ägg
  • 1,25 dl mjölk
  • 9 dl mjöl Manitoba Cream (annars vanligt vetemjöl)
  • 100 g smör rumstempererat
Ingredienser fyllning:
  • 250 g grovriven mandelmassa
  • mjölk eller grädde
  • 32 st inkråm från bullarna
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 dl florsocker
Ingredienser tangzhong redning:
  • Börja med att göra redningen.
    Blanda i en kastrul till en slät mix mjöl med mjölk och koka på medelvärme under konstant omrörning till redningen blir tjock fast fortfarande flyttande, ca 6-7 minuter. Tänk att konsistensen ska vara av en tjock vaniljsås. Häll redningen i en annan kall skål eller kastrull och låt den bli kall.

Ingredienser deg:
  1. Sätt ugnen på 200º.
    Värm mjölken och blanda med socker och kondenserad mjölk.
    Smula jästen i en bunke och lös upp med lite vätska. Häll i resten av vätska, kardemumma, redningen och ägget. Rör i mjölet och arbeta degen smidigt tills den släpper bunkens kanter. Blanda i all smör och knåda till en elastisk deg som inte klibbar och fastnar. Jag brukar ta hjälp av min assistent men det är inte nödvändigt. Låt degen jäsa övertäckt ca 30-40 minuter till minst dubbelstorlek. 

  2. Ta upp degen på bakbordet och arbeta den smidigt. Dela den i 30-32 bitar som du rullar till runda bullar. Lägg bullarna på en plåt på bakplåtspapper och jäs dem övertäckta för ca 30 minuter.

  3. Grädda bullarna i mitten av ugnen för ca 7-10 minuter, beroende av ugn. Jag gräddade mina i 10 minuter och efter 7 minuter hade jag sänkt värmen till 175º. Låt bullarna kallna på galler under en kökshandduk. 

Ingredienser fyllning:
  1. Vispa grädden hård så du kan spritsa. Brukar bli bra om man blandar i en knivsudd bakpulver när man vispar gräddet.

  2. Skär ett lock på varje bulle och gröp ut en del av inkråmet så det bildas ett hål. 
    Blanda inkråmet med riven mandelmassa och ev lite mjölk. Fyllningen ska vara som en pasta.
    Fördela fyllningen i hålen på bullarna, spritsa över grädde och sätt på locken. Strö över florsocker.