Logga in för att favoritmarkera
Länk kopierad till urklipp!
Kopiera länk till urklipp
Flaggad som olämpligt
Smördegsgalette med vaniljkräm och färska bär
Recept på en lättbakad med ack så god sommardessert. Perfekt att avnjuta efter dansen kring midsommarstången, eller efter en trevlig grillkväll med goda vänner.
Ingredienser
Så gör du
Vaniljkräm
- 2 st Äggulor
- 3/4 dl Socker
- 0,5 st Dr. Oetker vaniljstång alternativ 1,5 msk vaniljsocker
- 2,5 msk Majsstärkelse
- 1 krm Salt
- 25 g Smör
- 2 dl Mjölk
- 1 dl Grädde
Smördeg
- 1 st Köpt kyld smördeg
- 1 st Ägg
- Pärlsocker
Dekoration
- 200 g Färska bär
Vaniljkräm
- Vispa ihop samtliga ingredienser i en kastrull.
- Värm sedan under omrörning till strax innan kokpunkten (får ej börja koka) och låt sjuda tills det tjocknar.
- Ta upp vaniljstången och ställ sedan att svalna tills det är dags att bre på vaniljkrämen på smördegen.
Smördeg
- Sätt ugnen på 225°
- Rulla ut smördegen på en plåt. Skär av 8 st centimeterbreda remsor från kortsidan, tvinna ihop dom två och två och lägg dem som en kant runtomkring fyrkanten som är kvar av smördegen.
- Tryck fast de tvinnade kanterna lite, och nagga sedan smördegen.
- Pensla med ett uppvispat ägg, och strö över lite pärlsocker.
- Grädda på 225° i ca 12-15 min eller tills den höjt sig och fått fin färg.
- Låt svalna på ett galler så att den håller sig frasig.
Montering & dekoration
- Lägg upp den gräddade smördegen på fat och toppa med den nedkylda vaniljkrämen.
- Toppa med ca 200 g färska bär. Vi har använt oss utav jordgubbar och blåbär.