Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(14)

Äkta Argentinsk Dulce de Leche

Dulche de Leche är en gammal och väldigt älskad tradition i Argentina. Detta utsökta livsmedel, som kan beskrivas  som en mjölkbaserad kolakräm, är så oerhört populärt att det närmast kan betraktas som en nationalsymbol. Ett litet råd till er alla, nästa gång ni träffar någon från Argentina – säg bara Dulce de Leche och vi lovar att han eller hon kommer ge dig ett stort leende och antagligen drömma sig bort för en stund! 

 ”Vad är det för skillnad på Äkta Argentinsk Dulce de leche (titta gärna www.pampasdeli.se) och den jag gör hemma, kokad sötad kondenserad mjölk? ”

För det första är det skillnad i smak, konsistens och färg. Vad gäller smak – vissa tycker det är ganska stor skillnad, andra mindre. Vad som är godast är naturligtvis upp till den intresserade att avgöra:) Men läs gärna vad bakprofiler som Roy Fares och Mia Öhrn har skrivit om Pampas Deli Dulce de leche Classic (www.pampasdeli.se)

För det andra är det skillnad i innehåll. Vår Dulce de leche innehåller 77% mjölk och , i sammanhanget , bara 16% tillsatt socker. Sötad kondenserad mjölk innehåller betydligt mer socker och mindre mjölk.

Why you might want to think twice before boiling condensed milk.

Orden är Jamie Olivers och de yttrades hos Skavlan under säsongens sista avsnitt. På frågan om han någonsin misslyckats i köket berättade han historien om när han som ung skulle göra en Banoffepaj. Det hela utvecklades till en smärre katastrof då burken med den sötade kondenserade mjölken plötsligt exploderade. Lyckligtvis inga personskador  den här gången men halvfärdig Dulce de leche på väggar, tak och golv. Inte roligt alls och Jamie lyfter fram en säkerhetsaspekt med hemmagjord Dulce de leche som inte bör nonchaleras. Hur det faktiskt är förenat med viss fara. För är man inte uppmärksam kan burken explodera…

Ett varningens finger gäller för de som använder tryckkokare. Var noggrann med att att låta burken ligga kvar i kokaren över natten. Den behöver nämligen kylas ner på ett säkert sätt.

I Argentina är hemmagjord Dulce de leche en relativt marginaliserad företeelse. I huvudsak på grund av den stora valfriheten, populariteten och tillgängligheten av färdig Dulce de leche. Det intressanta med hemmagjord argentinsk Dulce de leche är att det framstår som ett mer autentiskt och, kanske framförallt,  ett mer säkert alternativ. Man gör nämligen allt från grunden. Så här går det till:

 

 

 

Pampas Deli

Vote
(14)

Ingredienser

Så gör du

  • 2 liter mjölk
  • 500 gram socker
  • 1 Stick Naturel Vanilj
  • 1/2 msk bikarbonat
  1. Ner med mjölken i en kastrull. Kastrullen får gärna vara teflonbehandlad.

  2. Koka upp mjölken och kom ihåg att röra hela tiden. Det är mycket viktigt så mjölken inte fastnar och blir bränd.

  3. Tillsätt bikarbonat när mjölken kokar.

  4. Sänk till medelvärme och fortsätt röra. När mjölken börjar bli brunfärgad är det dags att röra ännu mer intensivt. Rör, rör, rör:) Sluta inte!

  5. Efter 2-3,5 timmar bör det vara färdigt. Dags att ställa in i kylen och hoppa in i duschen. För det blir ett ganska intensivt träningspass:)

  6. Dulce de lechen är färdig när konsistensen är tjock (alltså inte kollapsar eller blir flytande på tallriken) och har en härlig, bärnstensbrun färg. Enjoy!