Hemgjord Sugarpaste / Sockerpasta
Sugarpaste är ett flexibelt material att arbeta med och är fritt från nötter, mandel, gluten och laktos. Det går att både täcka tårtor och göra dekorationer av sugarpaste och används flitigt av tårtmakare.
Tänk på att vara ute i god tid och göra sockerpastan minst en dag i förväg för bästa resultat.
Räcker till ca 1 Tårtlock - Räcker även till lite dekorationer
ca 1 Tårtlock - Räcker även till lite dekorationer
Ingredienser
Så gör du
- 1 msk gelatinpulver
- 4 msk kallt vatten
- 1½ dl vit sirap
- 1 msk matolja
- ca 17 dl florsocker
Lägg gelatinpulvret och vattnet i vattenbad över en kastrull med vatten. När gelatinet har löst sig helt i vattnet häller du i oljan och sirapen.
Häll upp florsockret i en stor skål och häll sedan i vätskeblandningen.
Blanda sedan för hand (OBS ej elvisp) tills blandningen är någolunda fast. Ta upp den ur bunken och knåda tills den är slät och fin. Är den fortfarande för kladdig så tillsätt lite florsocker. Tänk dock på att det är bättre om den är lite för kladdig än för torr. Skulle den bli för torr så är den svår att arbeta med.
När degen känns bra så virar du in den ordentligt i plastfolie och förvara den i en lufttät burk.Den färdiga sockerpastan ska förvaras i rumstemperatur och gärna mörkt (då solljus lätt bleker den om du har färgat den). Förvarar du den på detta sätt så håller den minst en månad.
Lycka till! =)