Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(9)

Sockerpasta/Sugerpaste

Med det här receptet kan du göra din egen sockerpasta/sugerpaste (SP).

Det används som marsipan, men innehåller ingen mandel.

Materialet är mer lätthanterligt och betydligt mer elastiskt jämfört med marsipan.

Smaken är dock söt, så är man inte allergiker kan man med fördel blanda ut den med marsipan 50/50.

Då får man smak av marsipan och smidighet av sugerpaste.

Tårtan på bilden är täckt med denna sugerpaste, dekorationerna är i marsipan och köpt SP

sarahbakar

Vote
(9)

Räcker till 1,2 kg Räkna med ca 500 g för att täcka en tårta

Räcker till...

1,2 kg Räkna med ca 500 g för att täcka en tårta

Ingredienser

Så gör du

  • 1 msk gelatinpulver
  • 4 msk vatten
  • 30 g kokosfett
  • 1 1/4 dl vit sirap
  • 700 ´200 + 100 g florsocker
  • 1 msk maizena mjöl
  • Rör ut gelatinpulvret i vattnet. Låt svälla i 5 minuter.

    Ställ i vattenbad och låt smälta.

    Tillsätt kokosfettet och låt det smälta, rör sedan ner sirap.

    Häll 700 g florsocker i köksmaskin, häll i gelatinblandningen och blanda med degkrok på medelhastighet i 5-10 minuter.

    Blanda ner 200 g florsocker och kör i maskin ca 3 minuter till.

    Ta upp massan på arbetsbänken och arbeta in det sista florsockret.

    Degen blir ganska lös, men blir fast vid vila.

    Låt vila minst 5 timmar, helst till nästa dag i rumstemperatur.

    Täck den väl med dubbel plastfolie och sen i plastpåse eller tätslutande burk.

    Använd sedan till att täcka tårtor och göra garneringar.

    Går bra att färga till önskad färg med pastafärger, eller ev karamellfärg, dock ej i stora mängder då oastan blir för lös om mkt vätska tillsätts.

    Satsen går att halvera om man bara vill ha till en tårta och dekoration.

    Tänk på att kavla ut en större bit än vad tårtan är för att få det slätt och sedan göra dekorationer av det som blir kvar.