Fransk nougat
Räcker till ca 20 st bitar
ca 20 st bitar
Ingredienser
Så gör du
- 5 dl socker
- 1 dl vatten
- 50 g flytande glykos
- 3 st äggvitor
- 1 st vaniljstång fröna
- 20 g mjukt smör
- 2 dl skållade mandlar cocktailbär, pistagenötter, torkad frukt, choklad...
Blanda socker och glykos i en kastrull. Tillsätt vatten och värm på låg värme tills temperaturen är 121 grader. Det är viktigt att använda en termometer till detta.
När blandningen nått 121 grader vispar du äggvitorna tills de ett fast skum.
Kontroller att temperaturen på vattnet håller 121 grader och tillsätt 1 dl av det varma vattnet i äggviteskummet.
Resten av vattnet fortsätter du värma till 149 grader.
Fortsätt att vispa äggvitorna i ca 3 minuter.
När vattnet nått 149 grader häller du lite i taget försiktigt i äggviteblandningen. Det är viktigt att detta moment delas upp 3-4 omgångar.
Vispa/mixa vidare smeten i ca 15 minuter tills skålen känns helt kall. Smeten ska få en silkeslen konsistens.
Tillsätt fröna från vaniljstången och smör.
Vispa vidare i ytterligare några minuter.
När det är färdig tillsätts röda cocktailbär, något som jag tycker passar bra i jultider. Jag använder också skållade mandlar. Det är också väldigt gott med pistagenötter. Blanda väl.
Lägg folie i en avlång brödform. Spraya folien med lite matfett. Häll ner röran i formen. Strö lite extra körsbär och mandlar på toppen. Det ger en extra festlig look.
Sätt formen i kylskåpet över natten.
Dela nougaten i bitar och strö över lite florsocker.