Mörk chokladtryffel
En god liten tryffel som gör sig fint både på buffebordet och till kaffet.
Räcker till ca 20 st
ca 20 st
Ingredienser
Så gör du
- 200 gram hackad choklad, 64%
- 1,5 dl vispgrädde
- 1,5 msk honung
- 30 gram smör
- 2 msk valfri likör, t.ex. jordgubb, contreau eller hallon
Dekorera
- 150 gram Choklad, 64% att doppa tryfflarna i
- några droppar valfri hushållsfärg
- strösocker
Koka upp grädde och honung, häll över den hackade chokladen och rör chokladkrämen slät.
Tillsätt smöret.
Häll upp massan i en fyrkantig form klädd med bakplåtspapper och låt stå i rumstemperatur för att stelna. Ställ eventuellt in den i kylen en stund.
Smält chokladen för doppningen, allra helst skall den tempereras för att bli som mest hållbar.
Hacka hälften av chokladen och smält till 48–50°, häll i resten av chokladen och låt svalna under omrörning till 27–28° för att sedan värmas till 31–32°.
Skär tryfflarna i små fyrkanter och doppa i den smälta chokladen. Strössla lite färgat socker över och lägg på ett bakplåtspapper för att stelna.
Sockret färgar du genom att hälla lite strösocker i en plastpåse och droppa några droppar hushållsfärg över och skaka runt.