Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(8)

Mörk chokladtryffel

En god liten tryffel som gör sig fint både på buffebordet och till kaffet.

Från sött till salt

Vote
(8)

Räcker till ca 20 st

Räcker till...

ca 20 st

Ingredienser

Så gör du

  • 200 gram hackad choklad, 64%
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 msk honung
  • 30 gram smör
  • 2 msk valfri likör, t.ex. jordgubb, contreau eller hallon
Dekorera
  • 150 gram Choklad, 64% att doppa tryfflarna i
  • några droppar valfri hushållsfärg
  • strösocker
  1. Koka upp grädde och honung, häll över den hackade chokladen och rör chokladkrämen slät.

  2. Tillsätt smöret.

  3. Häll upp massan i en fyrkantig form klädd med bakplåtspapper och låt stå i rumstemperatur för att stelna. Ställ eventuellt in den i kylen en stund.

  4. Smält chokladen för doppningen, allra helst skall den tempereras för att bli som mest hållbar.

    Hacka hälften av chokladen och smält till 48–50°, häll i resten av chokladen och låt svalna under omrörning till 27–28° för att sedan värmas till 31–32°.

  5. Skär tryfflarna i små fyrkanter och doppa i den smälta chokladen. Strössla lite färgat socker över och lägg på ett bakplåtspapper för att stelna.

    Sockret färgar du genom att hälla lite strösocker i en plastpåse och droppa några droppar hushållsfärg över och skaka runt.