Nyttiga quinoa och mellanmålsbars
Det händer mig ganska ofta under fullspäckade dagar att det går lång tid mellan målen, blodsockret hamnar i botten och spontant kan jag tänka att första bästa sockerbomb snabbt kan lösa problemet. Och visst gör det det men lika snabbt så sjunker blodsockret igen. Under en period så har jag försökt ta fram ett recept på en god och nyttig mellanmålsbar som håller blodsockret i schack och det här är resultatet! En krispig men samtidigt seg quinoabar med massor med nötter och en topping av mörk choklad. Den är vegansk, fri från mjölkprodukter, glutenfri och fri från vitt socker. Perfekt helt enkelt!
Räcker till 1 st form 20x15 cm
1 st form 20x15 cm
Ingredienser
Så gör du
- 2 dl quinoa tricolore
- 1 dl rostade solrosfrön
- 1 dl rostade pekannötter
- 1,5 dl mandelsmör annat nötsmör går också bra
- 2 msk flytande honung eller agavesirap för helt veganskt
- 100 g mörk choklad
Sätt ugnen på 175 grader.
Täck en plåt med bakplåtspapper och sprid ut quinan på plåten. Rosta quinoan i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt quinoan svalna helt innan du fortsätter.
Grovhacka solrosfröna och pekannötterna och blanda ihop dem med quinoan i en skål.
Lägg mandelsmör och honung i en värmetålig skål och värm upp över vattenbad under omrörning. Ta bort skålen från värmen när mandelsmöret och honungen gått ihop helt.
Tillsätt honungsblandningen till quinoan och nötterna och knåda ihop tills du fått en formbar massa.
Täck en form (20x15 cm) med bakplåtspapper och tryck ut massan i formen. Låt stå i kylskåpet i minst 1 timme innan du delar den. Jag delade min i 8 lika stora bars.
Smält den mörka chokladen i micro eller över vatten bad och ringla över dina bars. Förvaras i kylskåpet.