Kladdkaka - enkel och god
Enkel och god kladdkaka som går fort att baka.
Fri från
Nöt & mandelfritt
Nöt & mandelfritt
Räcker till 8 bitar
8 bitar
Ingredienser
Så gör du
- 100 gram smör - går även bra med margarin
- 2 st ägg
- 3 dl strösocker
- 2,5 tsk vaniljsocker
- 4 msk kakao
- 0,5 tsk salt - ta knappt en halv tesked
- 1,5 dl vetemjöl
Smält smöret
Rör eller vispa på lägsta nivå med elvisp ägg, socker, vaniljsocker, salt, kakao och vetemjöl. Häll i det smälta smöret och rör runt. Smeten ska ej vispas på samma sätt som en sockerkaka, utan mer röras samman.
Häll i mycket väl smord och vetemjöl-ströad form. Gräddningsanvisningarns gäller för en vid, ca 25 cm, och lågkantad glasform á la pajform - se bild.
Grädda i 175 grader i ca 15 minuter. Alla ugnar har sina egenheter så håll koll på kladdkakan och prova dig fram efter hur din egen ugn gräddar.
Låt sedan svalna och dekorera gärna med florsocker och servera med vispad grädde. Eller bred ut den vispade grädden över kakan och dekorera med olika sorters strössel för en extra festlig kladdkaka som kan anpassas efter tema och högtid - halloween-strössel, julströssel, kalasströssel osv.