Logga in för att favoritmarkera
Länk kopierad till urklipp!
Kopiera länk till urklipp
Flaggad som olämpligt
Kladdkaka med tryffeltopping
Recept på lyxig kladdkaka med extra allt!
Räcker till 10-12 portions
Räcker till...
10-12 portions
Recepttyp
Kladdkaka
Ingredienser
Så gör du
Kladdkaka
- 200 g smör (brynt)
- 3 st ägg (stora)
- 1,5 dl farinsocker
- 2 dl socker
- 1 dl kakao
- 1,5 msk vaniljsocker
- 2,5 dl vetemjöl
- 0,5 tsk salt
Tryffelsmet
- 200 g choklad av god kvalitet (hackad i bitar)
- 200 g sötad kondenserad mjölk (½ burk)
- 50 g smör
- ca 2 msk valfri smaksättare (Baileys, starkt kaffe, karamellsyrup, päroncognac ,Coantreu..)
- ½ krm salt
- 75 g rostade valfria nötter
Kladdkaka
- Börja med att bryna smöret, rör därefter i kakao, vaniljsocker och salt. Ställ åt sidan så länge. Vispa ägg och socker + farinsocker riktigt pösigt. Sikta sedan i mjölet och tillsätt smörblandningen. Vänd runt alla ingredienser så att du får en jämn smet. Häll i en form som är ca 25 cm / diameter. Grädda i 165°c ca 13 -14 min. ( kakan skall vara lite "vobblig" i mitten när du tar ut den) Ställ att svalna .
Tryffeltopping
- Smält smöret på högsta värme, och häll i den kondenserade mjölken. Sänk till lägsta temperatur och rör hela tiden. ( pass på då sötad kondenserad mjölk bränner lätt) Tillsätt nu den hackade chokladen samt smaksättare. Rör hela tiden tills chokladen smält och du har en tjock smidig tryffelsmet. Låt nu smeten svalna i rumstemp.. När den börjar stelna till så spritsar du/eller breder ut den på kladdkakan. Och strö sedan rostade nötter över.